Šampaňského je málo. Francouzští vývozci kvůli domácím klientům omezují export

Události: Šampaňského může být nedostatek (zdroj: ČT24)

Zásoby šampaňského docházejí. Během karantény po něm výrazně vzrostla poptávka a zákazníci zásoby prakticky vykoupili. Aby měli producenti zboží alespoň pro Francouze, přerušují dodávky na některé trhy, což se týká také Česka.

„Když byly restaurace zavřené, lidé si zvykli vařit doma a nakoupili si k tomu spoustu lahví,“ vysvětluje prezident šampaňského domu de Venoge Gilles de la Bassetière. Lahve se šampaňským proto začaly ze sklepů rychle mizet.

„Dnes máme v celé Champagni velký problém s nedostatkem lahví vína, protože produkce neodpovídá tak vysoké poptávce,“ doplňuje ředitel exportu šampaňského domu de Venoge Grégoire Cabanel.

Konzumenti navíc zjistili, že je víno vyjde levněji než v restauracích a mohou si dopřát to od dražších známějších značek. Výrobci šampaňského přitom kvůli koronavirové krizi preventivně snížili produkci. „Ztratili jsme asi dvacet procent obvyklých ročních objemů,“ vypočítává Clovis Taittinger, generální ředitel společnosti Taittinger.

Výpadek zasáhne i Česko

Velké šampaňské domy nejsou schopny plnit své závazky a zastavují nasmlouvané dodávky na méně lukrativní trhy po celém světě. Doplatí na to i milovníci šumivého vína v Česku.

„Už zhruba před měsícem nám naši dodavatelé zastavili dodávky šampaňského. Upozornili nás, že do konce roku už žádné šampaňské nedostaneme,“ oznamuje dovozce šampaňského značky Louis Roederer Zlatko Mička.

Situace se zřejmě nezlepší ani na začátku příštího roku. Letošní úroda hroznů totiž byla mimořádně špatná.