Turecká centrální banka navzdory vysoké inflaci snížila úroky a oslabila liru

Turecká centrální banka ve čtvrtek překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 18 procent, a to navzdory vysoké inflaci. Podle analytiků se tak podvolila tlaku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který chce nižšími náklady na úvěry podpořit hospodářský růst. Turecká lira v reakci na snížení úroků sestoupila do blízkosti rekordního minima vůči americkému dolaru, napsala agentura Reuters.

„Snížení o jeden procentní bod je šokující,“ řekl k rozhodnutí centrální banky analytik Piotr Matys ze společnosti Intouch Capital Markets. „Prudký pokles hodnoty liry je jasným signálem, že turecká centrální banka zřejmě dělá chybu v době, kdy se inflace nachází na tak vysoké úrovni,“ dodal. Upozornil rovněž, že oslabování liry ještě zvýší tlak na růst cen. Meziroční míra turecké inflace v současnosti dosahuje 19,25 procenta.

Erdogan v březnu náhle odvolal šéfa centrální banky Naciho Agbala a jmenoval na jeho místo Şahapa Kavcioglua. Agbal se do čela centrální banky postavil teprve loni v listopadu a ve snaze bojovat s inflací a s oslabováním domácí měny zvyšoval úrokové sazby.

Zahraniční investoři se v posledních letech zbavují tureckých aktiv, a to mimo jiné kvůli pochybnostem o nezávislosti turecké centrální banky. Erdogan v červnu uvedl, že s Kavciogluem hovořil o potřebě snížení úroků. Minulý měsíc pak prohlásil, že úrokové sazby se začnou snižovat.

Analytik: Prezident potřebuje riskovat

Snížení úroků podle analytiků odráží Erdoganův tlak na měnovou politiku. Analytik Tim Ash z firmy BlueBay Asset Management podle agentury AP označil krok turecké centrální banky za „opravdu idiotský“. „Erdogan dostává to, co Erdogan chce,“ uvedl rovněž. „Inflace roste, přesto snižují sazby,“ dodal.

Erdogan tak podle Ashe podstupuje značné riziko. „Domnívám se, že je to proto, že jeho popularita klesá a on potřebuje riskovat, aby zajistil fungování ekonomiky na plný výkon,“ uvedl Ash.

Kolem 15:00 SELČ si dolar vůči liře připisoval zhruba procento na 8,74 TRY/USD. Nacházel se tak v blízkosti rekordního maxima 8,88 TRY/USD z letošního června. Od začátku letošního roku turecká měna ztrácí více než 15 procent.