Česko uspělo v mezinárodní arbitráži, šlo o obchod s mákem za 2,4 miliardy korun

Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži s nizozemskou společností Fynerdale Holdings o zhruba 2,4 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Spor se týkal údajného pochybení Česka vůči společnosti v souvislosti s obchodem s potravinářským mákem. Podle ministerestva jde již o patnácté vítězství v mezinárodní arbitráži v řadě.

Společnost Fynerdale Holdings ve sporu tvrdila, že se stala obětí podvodného schématu obchodu s modrým mákem a dalšími komoditami, který podle firmy orgány činné v trestním řízení neuspokojivě vyšetřily.

Ministerstvo financí dále informovalo, že ve spolupráci s advokátní kanceláří Zeiler Floyd Zadkovich přesvědčilo rozhodčí soud, že údajná investice společnosti Fynerdale měla přinejmenším zčásti původ v trestné činnosti související s kauzou Mostecké uhelné společnosti. Ve vztahu ke zbývající části financování údajné investice tribunál shledal, že společnost neunesla své důkazní břemeno, když nedokázala uspokojivě prokázat legální původ údajně investovaných peněz.

„Řízení tak skončilo již po jurisdikční fázi, což nejen že nebývá příliš časté, ale zejména to vedlo k rychlému a hospodárnému ukončení rozhodčího řízení,“ uvedl úřad.

Dosud bylo včetně aktuálně oznámeného výsledku ukončeno 34 arbitráží proti České republice. V současnosti Česko čelí šesti mezinárodním arbitrážím.

Naposledy loni 18. září byla ukončena poslední ze tří arbitráží, které proti Česku vedl podnikatel a bývalý senátor Václav Fischer. V arbitráži si nárokoval 21 milionů eur (zhruba 575 milionů korun) za znehodnocení své investice způsobené údajně nezákonným konkurzem.