Francouzské vinaře čeká špatný ročník. Drtivou většinu vinic poničil mráz

Pro francouzské vinaře, kteří kvůli koronavirové pandemii zažívají špatné časy, bude letošní ročník další pohromou. Jejich produkci totiž nedávno poničil silný mráz. Ten zasáhl skoro osmdesát procent vinic včetně těch v proslavených oblastech, jako jsou Burgundsko, Bordeaux, Champagne nebo údolí Rhony. Napsal o tom deník The Independent.

Nenadálý prudký pokles teplot přišel ve velice nevhodnou dobu, protože mu předcházelo teplé období, během nějž začala vinná réva pučet. Pěstitelé vína po celé zemi kvůli tomu na vinicích zapalovali ohně, aby rostliny ochránili. „Musíme to udělat rychle a všechno zapálit ve stejnou dobu. Tak můžeme získat tři až čtyři stupně tepla,“ vysvětluje postup vinař Jean-Claude Theulot z Burgundska.

K zahřívání vzduchu, a tedy i vinic, se nejčastěji používají zvláštní typy svíček, které vydrží dlouho hořet. Nemůže si to však dovolit každý, protože ochrana jednoho hektaru stojí v přepočtu přibližně padesát tisíc korun. „To jsou velké náklady a já na to nemám rozpočet. Vím, že podobné dilema řeší i kolegové, jejichž vinice promrzly,“ líčí Gaelle Daheron z vinařství Daheron Corcoué-sur-Logne.

Vinaři se zahříváním většinou neuspěli. Největším problémem není mráz samotný, ale výkyvy teplot. Na jaře se réva probouzí a začíná rašit. Pokud ale teploty klesnou pod nulu nebo dokonce výrazněji, jak je v těchto dnech ve Francii typické, rašící očka a zelené výhonky plné vody obvykle mráz nepřežijí.

„Slyšel jsem to někoho přirovnávat ke smrti v rodině. Může se to zdát dětinské, ale já se zhruba tak nějak cítím. Porozumět tomu mohou asi jen vinaři, protože my na těch vinicích se slzami v očích stáli,“ popsal v deníku Le Figaro smutek kvůli zmrzlé révě Eric Pastorino, který šéfuje sdružení vinařů z oblasti Cotes de Provence. Mráz podle jeho kolegů zničil největší plochu vinic za poslední půlstoletí.

Kromě révy zima silně poškodila rovněž kvetoucí mandloně a zničila pole s řepou či řepkou. „Je to opravdu těžké. Mám pocit, že mě to srazí na kolena. Všechny moje stromy jsou mrtvé. Obávám se, že jsem přišel o celou úrodu,“ citovala agentura AFP majitele mandloňových sadů Davida Joulaina.

„Naše profese je tak závislá na počasí, že jsme v první linii klimatických změn,“ konstatuje Damien Bouchard z Domaine de l'Enclos v Burgundsku.

Toxický kouř ze zahřívaných vinic navíc na jihozápadě Francie otrávil dvě desítky lidí.