Huawei otevře vlajkovou prodejnu v Rijádu. Bude největší mimo Čínu

Čínská společnost Huawei se chystá v saúdskoarabské metropoli Rijád otevřít svou vlajkovou prodejnu, největší svého druhu mimo Čínu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na páteční oznámení saúdskoarabské vlády.

Čínská společnost ohledně prodejny uzavřela smlouvu se saúdskoarabskou společností Kaden Investment. Datum otevření Rijád nezveřejnil. V pouštním království stoupá poptávka po digitálních produktech a službách.

Zatímco v roce 2017 zde k internetu mělo přístup 73,2 procenta populace, v roce 2022 jej podle prognózy Rijádu bude používat 82,6 procenta obyvatel. Rostoucí trend má poté dále pokračovat, uvedlo tamní ministerstvo pro investice.

Minulý rok podepsal saúdskoarabský úřad pro správu dat a umělou inteligenci s Huawei memorandum o porozumění ohledně využití umělé inteligence na rozpoznávání psané i mluvené arabštiny.

USA obviňují Huawei ze špionáže

Spojené státy své spojence zrazují od toho, aby při zřizování mobilních sítí páté generace (5G) používali technologie Huawei. Washington čínskou firmu už delší dobu obviňuje z krádeží technologií a špionáže pro vládu v Pekingu, což Huawei odmítá.

Některé telekomunikační společnosti v Perském zálivu, včetně saúdskoarabské divize kuvajtského podniku Zain, s čínskou společností dohodu ohledně budování 5G sítí podepsaly.