Peking nařídil cenzuru zpráv o antimonopolním vyšetřování Alibaby, píše britský list

Čínská vláda nařídila tamním médiím, aby cenzurovala zpravodajství o antimonopolním vyšetřování internetové společnosti Alibaba. Zakladatel firmy a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma zmizel před dvěma měsíci z očí veřejnosti, když předtím kritizoval čínský regulační systém. Ten podle něj brzdí inovace. Fakt, že Peking chce kontrolovat informování o této kauze, svědčí o tom, že věc nabyla na politické důležitosti, napsal v pátek list Financial Times (FT).

Šéf Alibaby si před časem v kritice přisadil, když řekl, že čínské banky jsou koncipovány spíš jako zastavárny. Propagandistické oddělení čínské vlády na konci prosince nařídilo médiím, aby se v případu antimonopolního vyšetřování Alibaby držela striktně oficiální linie výkladu a „bez svolení nečinila žádné změny a nepouštěla se do širších analýz“.

„Pokud jsou prohlášení společnosti v rozporu s oficiálním stanoviskem, nepublikujte je ani je nesdílejte na internetu. Necitujte zahraniční média,“ stojí podle zdrojů FT v direktivě.

Co analytici dedukují z jazyka nařízení

„Takové nařízení je přísné a nezvyklé,“ řekl k tomu Siao Čchiang, který působí na Kalifornské univerzitě v Berkeley. „Tento jazyk se podobá direktivám, které se týkají ,velmi důležitých politických událostí', jako byl soud s Po Si-lajem,“ připomněl Siao proces s někdejším členem stranického politbyra. Ten dostal v roce 2013 doživotní trest za zneužití moci a za korupci v největším politickém skandálu v Číně za desítky let.

„Investice společností Jacka Maa jsou přímo spojeny s některými z nejmocnějších čínských rodin. Konflikt s čínským státem znamená, že v pozadí stojí pravděpodobně vysoká politika. Nejde pouze o jeden projev, který se dotkl (čínského prezidenta) Si (Ťin-pchinga) anebo nějakého jiného aparátčíka,“ dodal Siao.

V zastavení primární veřejné nabídky (IPO) akcií čínské finančně-technologické společnosti Ant Group ze začátku listopadu se čínský prezident angažoval osobně, uvedly obeznámené zdroje. Ant Group spadá pod Alibabu, jejíž akcie od té doby klesly zhruba o 30 procent.

Bojí se Peking vlivu technologických gigantů?

Obdobně situaci interpretuje i zahraniční korespondentka televize CNN Selina Wangová. Jack Ma podle ní zmizel hned po zrušení IPO společnosti Ant. Podle zdrojů Wangové si Peking přeje, aby se Jack Ma držel zpátky, a veřejný prostor chce ohledně antimonopolního vyšetřování Alibaby ovládnout vlastním výkladem událostí.

Společnost Ant Group nyní musí reorganizovat své půjčky i další finanční produkty a vytvořit samostatnou holdingovou společnost, aby vyhověla kapitálovým požadavkům.

V širším kontextu podle Wangové ztrácí Peking trpělivost s přílišným vlivem technologických gigantů, jako je Alibaba, Ant či Tencent. Běžný Číňan se bez nich v každodenním životě neobejde. Jsou nezbytné mimo jiné pro komunikaci, nákupy na internetu, investice na akciovém trhu či pro uzavření pojištění. Tyto firmy jsou čím dále více vnímány jako ohrožení ekonomické a politické stability země.

„Myslím, že komunistická strana to vše zastřešuje jedním zásadním sdělením,“ řekl profesor Rana Mitter, který na Oxfordské univerzitě přednáší historii a politiku moderní Číny. „Žádný jedinec a žádná firma zkrátka není větší než Komunistická strana Číny,“ dodal.