Globální ekonomika opouští jednu z největších recesí a zahajuje omezené oživení, předpovídá Světová banka

Výkon globální ekonomiky by letos mohl stoupnout o čtyři procenta, předpověděla v úterý Světová banka. Zároveň však ve svém hospodářském výhledu dodala, že pokračující šíření koronaviru a zpoždění v distribuci vakcín by mohlo snížit meziroční oživení jen na 1,9 procenta. Loňský pokles celosvětového hospodářství odhaduje na 4,3  procenta.

Světová banka poznamenala, že nejbližší výhled zůstává vysoce nejistý. Pokud by se však pandemii podařilo dostat pod kontrolu a urychlit vakcinační proces, mohl by globální vzestup dosáhnout až téměř pěti procent. 

Autoři zprávy předpokládají, že pandemie může mít dlouhodobý nepříznivý efekt na celosvětové hospodářství. Svět by mohl čelit dekádě „růstových zklamání,“ pokud nebudou přijaty komplexní reformy. 

Prognóza pro vyspělé země

Vzestup koronaviru ve třetím čtvrtletí loňského roku zastavil oživení ve vyspělých ekonomikách. Proto banka nyní očekává, že hospodářský výkon se letos v těchto zemích zvýší o 3,3 procenta, namísto dříve předpokládaných 3,9 procenta.

Podle výhledu by se měl hrubý domácí produkt USA letos zvýšit o 3,5 procenta (loňský pokles se odhaduje na 3,6 procenta). V eurozóně se letos očekává růst HDP o 3,6 procenta. Japonsko by mohlo přejít z odhadovaného propadu 5,3 procenta na letošní meziroční růst ve výši 2,5 procenta.

Po ničivé zdravotnické a hospodářské krizi způsobené covidem-19 se zdá, že globální ekonomika opouští jednu ze svých nejhlubších recesí a zahajuje omezené oživení.
David Malpass
prezident Světové banky

Pandemie tvrdě zasáhla chudší státy

Ve většině rozvíjejících se zemí a u rozvojových ekonomik byly loni výpadky kritické, uvedla agentura Reuters s odkazem na zprávu. Letos by mohl souhrnný hrubý domácí produkt v těchto státech – bez Číny – růst o 3,4 procenta. Loni klesl podle odhadu v meziročním vyjádření o pět procent.

U samotné Číny banka odhaduje, že letos poroste o 7,9 procenta, zatímco loni stoupla podle odhadů o dvě procenta. 

Příjem na hlavu loni klesl u devadesáti procent rozvíjejících se a rozvojových ekonomik. To podle banky uvrhlo miliony lidí zpět do chudoby, omezilo důvěru investorů a zvýšilo nezaměstnanost. Méně času bylo i na vzdělávání, což oslabí budoucí zápas s chudobou. Zvýšilo se také zadlužení těchto zemí, vládní dluh stoupl o devět procentních bodů hrubého domácího produktu. To je největší jednoroční výkyv od konce 80. let minulého století. 

 „Globální společenství musí jednat rychle a rázně, aby se ujistilo, že poslední vlna zadlužení neskončí dluhovou krizí,“ uvedla zpráva a dodala, že snížení úrovně zadlužení bude pro některé země jediným způsobem, jak se vrátit k solventnosti.