Očištěné tržby prodejcům v říjnu meziročně klesly o 0,2 procenta. Dobře se ale vedlo lékárnám a potravinám

Maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy se v říjnu meziročně snížily o 0,2 procenta a meziměsíčně klesly o 1,9 procenta. Nižší byly tržby za nepotravinářské zboží, naopak za potraviny rostly, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Říjnové výsledky ovlivnila opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým byla řada prodejen převážně nepotravinářského zboží uzavřena nebo měla omezený provoz.

„Pokles zaznamenaly zejména prodejny oděvů a obuvi a prodejny sportovních, kulturních a rekreačních výrobků. Naopak růst tržeb vykázaly lékárny a prodejny zdravotnických potřeb. Internetové obchody měly téměř o třetinu vyšší tržby než v loňském roce,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský. Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně snížily o 0,9 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží klesly o 1,8 procenta a za pohonné hmoty o 11,6 procenta, naopak za potraviny o 3,9 procenta vzrostly.

Vývoj maloobchodních tržeb (očištěno o kalendářní vlivy, v % meziročně)
Zdroj: ING Bank/ČSÚ

Nejvýrazněji klesly tržby prodejnám s oděvy a obuví, a to o 36,5 procenta. Obchodníci s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci měli tržby nižší o 18,8 procenta. Pokles o 16,4 procenta zaznamenaly specializované prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením a specializované prodejny s potravinami si pohoršily o 17,3 procenta.

Lidé nakupovali hlavně na internetu

Zájem spotřebitelů se soustředil především na nákupy prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby, které měly o 31,5 procenta vyšší tržby. Prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím si polepšily o 6,3 procenta a nespecializované prodejny s převahou potravin o 5,3 procenta. Mírně rostly tržby i prodejnám s výrobky pro domácnost.

Za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziměsíčně sezonně očištěné tržby o 1,9 procenta, naopak meziročně tržby očištěné o kalendářní vlivy klesly o 7,6 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 10,5 procenta, v tom za opravy motorových vozidel se snížily o 12 procent a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 10,1 procenta.

Analytici očekávali meziroční propad o 3,3 procenta. Vývoj maloobchodu tak překvapil navzdory uzavírkám příznivě. „Z titulu obnovených restrikcí, které na vybrané maloobchodní prodejny dolehly od 22. října, bylo zřejmé, že v říjnu tržby opět z meziměsíčního pohledu propadnou. Vzhledem k tomu, že uzavírky naplno ovlivnily jen zhruba třetinu měsíce, byl však pokles prozatím relativně mírný,“ konstatuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. 

V dvouciferném propadu pokračovaly prodeje aut a ani nové registrace za listopad zlepšení nepřináší. „Jejich meziroční propad zmírnil jen nepatrně z 15,5 procenta na 13 procent a za celý letošní rok jsou tak nižší o 21 procent,“ doplnil Seidler.

Registrace nových osobních vozidel v ČR
Zdroj: ING Bank/Svaz dovozců automobilů

ČSÚ zveřejnil také tržby ve vybraných službách. Ty v říjnu meziměsíčně poklesly o 2,4 procenta a z meziročního pohledu se jejich propad dále prohloubil z 10,6 procenta v září na 12,6 procenta, po očištění o vliv sezonních a kalendářních vlivů.

„Prohloubení meziročního propadu začalo už mírně v září, kdy začaly platit již některé restrikce ve službách z titulu šíření koronaviru. Meziroční propad tržeb se pak v říjnu dále citelně prohloubil, zejména u služeb zasažených restrikcemi. Týkalo se to například tržeb v ubytování, ty byly v říjnu meziročně o 81 procent nižší, v září to bylo o minus padesát procent. Propadly se i ve stravování, a to o 47 procent oproti minus třinácti procentům v září. Letecká doprava pak zůstává v meziročním propadu kolem 75 procent,“ upřesnil Seidler.

V listopadu se očekává výraznější propad, měl by být ale mírnější než při jarní vlně

Podle analytiků byl ale obecně pokles celkových tržeb mírně slabší, než by odpovídala dálka restrikcí a zkušenost z obdobného vývoje během první vlny pandemie. „To naznačuje, že se obchodníci dané situaci již uměli lépe přizpůsobit, ačkoli vývoj byl hodně heterogenní. V listopadu se však propad tržeb dále prohloubí, ačkoli by měl být slabší než během dubna,“ dodává Seidler.

Lidé budou podle ekonoma ČSOB Petra Dufka na letošní Vánoce více než dříve nakupovat na internetu. „V prosinci otevřené obchody nebudou mít v podstatě šanci své dosavadní výpadky smazat ani v případě rychlé realizace odložené poptávky,“ upozornil.

V negativních číslech se podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta drží objem karetních transakcí. Nadějí pro obchodníky jsou tak vánoční nákupy, které by podle něj měly být ale v porovnání v předchozími roky slabší. Může za to složitější finanční situace některých domácností daná nejistotou ohledně udržení zaměstnání, uvedl. „Poptávka domácností zůstává krizí ovlivněna relativně málo zásluhou (nákladných) vládních protiopatření, která drží nezaměstnanost velmi nízko. Jakákoli změna tohoto stavu by se do poptávky domácností rychle projevila,“ řekl ekonom UniCredit Bank Jiří Pour.

Podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky listopad s největší pravděpodobností přinese horší údaje, protože řada obchodů byla zavřena po celý měsíc a spotřebitelská důvěra klesla na úroveň srovnatelnou s jarem. „Prosinec má už naději na zlepšení v důsledku ustupující epidemie a částečného rozvolnění restriktivních opatření. Nejistota těchto odhadů je však stále vysoká, přičemž v tuto chvíli další rozvolňování na obzoru rozhodně není, spíše naopak,“ upozorňuje Brožka.

Prozatím tak za celé čtvrté čtvrtletí čeká propad maloobchodních tržeb oproti stejnému období před rokem o sedm procent, vzhledem k tomu, že říjnové údaje dávají šanci na menší propad.