Vítkovice Heavy Machinery jdou do prodeje. Odhadní cena je 1,3 miliardy korun

Ostravská firma Vítkovice Heavy Machinery (VHM), kterou soud v létě poslal do konkurzu, jde do prodeje. Ve výběrovém řízení se prodávají obří výrobní haly i se strojním vybavením na více než padesáti hektarech pozemků. Odhadní cena nemovitostí i movitého majetku, které se prodávají vcelku, činí 1,3 miliardy korun.

Prodejem pověřil věřitelský výbor aukční a dražební společnost Gaute. Ta 2. prosince zveřejnila informace pro zájemce na svém portálu www.verejnedrazby.cz.

„Tímto dnem zároveň začíná lhůta, během které se zájemci můžou detailně seznámit s předmětem prodeje v takzvané datové místnosti,“ uvedl za Gaute Jaroslav Martínek. Samotné výběrové řízení začne 6. ledna.

Zájemci musí složit jistinu padesát milionů korun, aukce je otevřená i účastníkům ze zahraničí. „V průběhu příštích týdnů jsme pro všechny zájemce připraveni zajistit individuální prohlídku areálu,“ uvedl obchodní ředitel Gaute Luboš Macháček.

Dražit se budou i práva k patentům

Součástí prodeje je i duševní vlastnictví firmy. „Budou se dražit nejen nemovitosti a stroje, ale i práva k patentům a užitným vzorům Vítkovice Heavy Machinery. Spolu s podnikem přejdou na nového majitele i jeho zaměstnanci. Naproti tomu dluhy společnosti nejsou předmětem prodeje,“ řekl Macháček. V podniku nyní pracuje téměř tři sta lidí a firma stále vyrábí.

Cenové nabídky budou zájemci moci podávat 6. ledna, přičemž nejnižší možná nabídková cena činí čtyři sta milionů korun. „Další den, 7. ledna, bude prodejní proces pokračovat dalším kolem v podobě elektronické aukce, do které postoupí pět zájemců, kteří v předcházejícím kole předložili nejvyšší nabídku,“ uvedl Martínek.

S výsledky aukce musí do 12. ledna vyjádřit souhlas věřitelský výbor. „Právě z ceny, kterou za areál nový majitel zaplatí, budou následně alespoň částečně uspokojeny pohledávky věřitelů. Ty aktuálně dosahují částky 1,7 miliardy korun,“ vysvětlil Martínek. 

Plochu prodávaných areálů přirovnal Martínek k rozloze sedmdesát sedm fotbalových hřišť. Pozemky a haly na katastrálních územích Vítkovic a Zábřehu mají rozlohu pětatřicet hektarů a tvoří funkční celek rozdělený pouze vlečkou společnosti Vítkovická doprava. Další areál o rozloze šestnáct hektarů se nachází v ostravské části Kunčice.

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Jsou dodavatelem dílů pro jadernou, vodní a větrnou energetiku, těžební či lodní průmysl. „Vítkovice Heavy Machinery dnes jako jediný výrobce v Evropské unii zvládne produkci hlavní hřídele větrných elektráren,“ podotýká Martínek.

Insolvenční návrh podalo samo vedení

Firma se dostala do problémů už v roce 2018 v době, když ještě byla součástí strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. Během reorganizace ji tehdy převzala společnost zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, který do firmy vložil peníze a zajistil její financování.

Nyní je většinovým vlastníkem Vítkovice Heavy Machinery Strnadův holding CE Power Industries. Insolvenční návrh podalo letos v březnu samo vedení, podle kterého byla firma dlouhodobě ztrátová a už nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií. Problémy prohloubil koronavirus a opatření proti jeho šíření.