Česká ekonomika letos klesne o 6,8 procenta, oživení bude pomalé, předpovídá OECD

Česká ekonomika v letošním roce kvůli šíření koronaviru klesne o 6,8 procenta. Napřesrok by se měl hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o 1,5 procenta, v roce 2022 by pak měl jeho růst zrychlit na 3,3 procenta, předpověděla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Světová ekonomika pak podle ní letos klesne o 4,2 procenta.

Česká ekonomika byla podle OECD tvrdě zasažena opatřeními proti šíření koronaviru i poklesem zahraničního obchodu. „Dodatečná restriktivní opatření, vysoká nejistota a slabá důvěra budou brzdit hospodářské oživení, dokud nedojde k široké aplikaci účinné vakcíny,“ uvedla organizace ve své zprávě. „Rozpočtová podpora pomůže zachovat spotřebu domácností, oživení investic však zabere delší dobu,“ dodala.

OECD rovněž vyzvala úřady, aby pokračovaly v podpůrných opatřeních a nezahájily příliš brzy zpřísňování rozpočtové politiky. Upozornila, že centrální banka má v případě potřeby prostor k dalšímu uvolnění měnové politiky.

V příštím roce očekává OECD vzestup počtu firemních bankrotů v důsledku pokračující ekonomické slabosti a postupného ukončování některých podpůrných opatření. Míra nezaměstnanosti by se v první polovině příštího roku měla zvyšovat. „Poté, jakmile se pandemie dostane globálně i lokálně pod větší kontrolu, nabere ekonomický růst na tempu díky stoupajícímu obchodu a domácí poptávce,“ uvedla OECD.

Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý oznámil, že meziroční pokles české ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na pět procent z 10,7 procenta ve druhém kvartálu. Česká národní banka minulý měsíc předpověděla, že v celém letošním roce HDP klesne o 7,2 procenta, v příštím roce pak počítá s růstem o 1,7 procenta.

Světová ekonomika letos klesne o 4,2 procenta

OECD také předpověděla, že světová ekonomika v letošním roce kvůli koronaviru klesne o 4,2 procenta, v příštím roce naopak o 4,2 procenta vzroste. Organizace tak aktualizovala svou zářijovou prognózu, podle které se měl globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce snížit o 4,5 procenta, zatímco napřesrok měl stoupnout o pět procent.

OECD předpokládá, že výkon globální ekonomiky se na úrovně z období před příchodem koronavirové krize vrátí do konce příštího roku, a to zejména díky silnému hospodářskému oživení v Číně. Růst čínské ekonomiky v příštím roce podle OECD zrychlí na osm procent z letošních 1,8 procenta.

Spojené státy, které jsou největší ekonomikou na světě, by letos měly vykázat pokles HDP o 3,7 procenta a napřesrok nárůst o 3,2 procenta. Ekonomika eurozóny by v příštím roce měla stoupnout o 3,6 procenta po letošním propadu o 7,5 procenta, předpověděla OECD.

„Nejsme venku z potíží,“ řekl podle agentury Reuters k vyhlídkám světového hospodářství hlavní ekonom OECD Laurence Boone. „Stále jsme uprostřed pandemické krize, což znamená, že politici ještě mají před sebou mnoho práce,“ dodal.