Tržby klesají i teplárnám. Karlovarská hledá udržitelnou cestu mezi dodavatelem a odběrateli

Události: Těžké časy tepláren (zdroj: ČT24)

Propad tržeb kvůli protiepidemickým opatřením se dotkl i tepláren. Mnozí jejich odběratelé, například hotely, totiž museli zavřít, případně nemají z čeho platit zálohy. Teplárny se tak potýkají s druhotnou platební neschopností. Ve velkých ztrátách je třeba dodavatel tepla v Karlových Varech.

Karlovarská teplárenská se v současnosti potýká s obrovským propadem tržeb. Polovinu tepla dodává do domácností, polovinu do hotelů a lázeňských provozů. Ty jsou ale teď zavřené.

„Propad bude v letošním roce 70 milionů. V příštím roce odhadujeme 150 milionů,“ říká ředitel závodu Teplárna Karlovy Vary Roman Miarka. Předpokládá totiž, že hotely budou zavřené i po Novém roce a pokles tržeb od těchto odběratelů bude pokračovat. 

Potíže má i druhá strana a hledá východisko z nouze. Některé hotely se tak již dohodly s teplárnou na delší splatnosti faktur.

obrázek
Zdroj: ČT24

Využil toho i hotel Thermal. Přestože v něm nyní pouze temperují, za teplo měsíčně zaplatí až 800 tisíc korun. „Investice, které jsme provedli, nám umožňují regulovat topení v jednotlivých částech až do úrovně jednotlivého pokoje. Takže pokoje jsou staženy až na absolutní minimum,“ přibližuje situaci ředitel hotelu Vladimír Novák. 

Vedení teplárny zatím neví, co bude dál. „Pamatuji si, že v 90. letech byla druhotná platební neschopnost způsobená tím, že někdo na začátku nezaplatil tomu dodavateli a pomalu to šlo dál. Připadá mi, že ta situace začíná být podobná,“ soudí Miarka.

Karlovarská teplárna proto nyní jedná se Sokolovskou uhelnou o snížení ceny tepla, aby se nemusela zvyšovat cena u koncových zákazníků.