Dodávky tepla byly ve Velkých Hamrech obnoveny. O návrhu smlouvy se bude ale teprve jednat

Události: Spor o dodávky tepla ve Velkých Hamrech (zdroj: ČT24)

Lidé ve Velkých Hamrech na Jablonecku už nejsou bez tepla a teplé vody. Společnost Golem, které hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) pohrozil sankcemi, obnovila dodávky do všech objektů v majetku města. A to i přesto, že s městem stále nemá uzavřenou smlouvu.

Firma obnovila v noci na čtvrtek – po třech dnech – dodávky tepla do 21 domů včetně základní školy. S městem nejspíš uzavře firma smlouvu na rok. „Návrh bychom měli dostat v pondělí, smlouvu bude schvalovat rada města,“ řekl starosta města Jaroslav Najman (NEZ).

„Když bude cena akceptovatelná, bude smlouva na rok. Když to bude nějak jinak, bude muset rozhodnout ERÚ (Energetický regulační úřad), jestli je cena v pořádku. To je takový rozhodčí mezi dodavatelem a odběratelem,“ uvedl starosta.

Bez tepla byly škola i domov s pečovatelskou službou

 „Včera v osm hodin večer se pustilo teplo do školy, to znamená, dneska je ve všech třídách, ve všech prostorách školy teplo,“ řekla ve čtvrtek ředitelka ZŠ Velké Hamry Zdena Juklová. 

Šestaosmdesátiletá Alena Justová bydlí v domově s pečovatelskou službou. Ani tady se ve středu netopilo. „Ta zima. Voda nebyla vůbec teplá, oni si nás berou asi jako rukojmí.“

Společnost Golem sice obnovila dodávku tepla do městských objektů, podle vedení radnice ale kotelna nemá dostatečnou kapacitu. „Jsou tady další firmy, které jsou schopné tu kapacitu doplnit,“ řekl k tomu prokurista společnosti Golem Rostislav Beneš.

„Podle informací, které mám, tak by měla být uzavřená smlouva, která zajistí dodávky tepla zhruba na jeden rok,“ řekl náměstek hejtmana Libereckého kraje Jan Sviták (SLK).

„Bez problémů uzavřeme smlouvu na rok, když ta cena bude přijatelná,“ řekl starosta. Za jakou cenu budou teplo dodávat, předseda představenstva firmy Golem Petr Štrojsa nesdělil.

Golem: Muselo se to udělat pro výstrahu

Dodávky do škol, několika domů a do domů s pečovatelskou službou přerušila společnost v pondělí. Odůvodnila to tím, že obec nemá uzavřenou řádnou smlouvu. „Muselo se pro výstrahu. Mimochodem nemrzlo se, nebyla ani žádná velká zima, a tak jsme to udělali jako varování, že toto může nastat,“ uvedl Štrojsa.

Město nemá platnou smlouvu od 1. ledna 2019. Původní se nepovedlo prodloužit ani dohodnout podmínky nové. Radnice v soutěži vybrala od 1. října letošního roku nového dodavatele, plánovaná plynofikace a vybudování nových plynových kotelen je však ve skluzu.

Ve středu starosta uvedl, že nemají jinou možnost zajistit dodávky tepla než přes firmu Golem. „Do teplovodů se nikdo nenapojí. Elektřinu si můžete koupit, plyn si můžete koupit, kde chcete, ale teplárenství je totálně monopolní a jsme v rukou jedné firmy,“ řekl.

Hejtman využil nouzového stavu

Podle hejtmana Půty se zastavení dodávek tepla týkalo více než 300 trvale hlášených obyvatel a více než 300 školáků. Krizový štáb Libereckého kraje doporučil řešení, které mu umožňuje nouzový stav.

Půta na jeho základě ve středu vydal nařízení, aby dodávky byly obnovené.