Vychází remake kultovní počítačové hry Mafia. Pracoval na ní tým 150 lidí

Události v kultuře: Mafia v nové verzi (zdroj: ČT24)

Jedna z nejúspěšnějších českých počítačových her vychází v nové podobě. Vývojáři vytvořili remake slavné hry Mafia z roku 2002 a pod názvem Mafia: Definitive Edition je od pátku dostupná i pro herní konzole. Tým 150 lidí z Česka, Velké Británie a Spojených států na ní pracoval dva a půl roku.

Fiktivní americké město Lost Heaven, 30. léta 20. století. Taxikář Tommy Angelo se zaplétá s italskou mafií a jeho život se mění z minuty na minutu. Příběh, který okouzlil nejen český svět počítačových her, se vrací v přepracované podobě.

„Z té původní hry je samozřejmě nutnost zachovat atmosféru, to jádro celé té hry,“ řekl vývojář hry Mafia z brněnského studia Hangar 13 Tomáš Hřebíček.

Mafii vytvořil v roce 2002 český vývojářský tým Illusion Softworks. Hra byla jiná než ostatní té doby – více realistická a plná dějových zvratů.

„Ten příběh byl kvalitní, byl velmi kvalitně napsán, měl dobrou gradaci, a když se k tomu přidala spousta herních detailů, které překvapily i herní vývojáře a novináře hlavně na Západě, vznikl překvapivý hit právě z České republiky,“ soudí šéfredaktor herního webu Games.cz Aleš Smutný. 

Populární se Mafia stala především ve Spojených státech. Hodiny u počítače kvůli ní trávili také hráči ve Velké Británii nebo v Německu. První díl i jeho další dvě pokračování slavily úspěch po celém světě. Prodalo se více než 18 milionů kopií.

„Tvůrci byli odvážní, protože dokázali do celkem jasně dané hratelnosti, která je akční, vložit různé prvky, jako byly třeba závody formule 1, které ve své době mezi hráčskou komunitou patřily mezi velmi obtížné mise,“ podotý Smutný. 

Právě o tuto misi nepřijdou hráči ani v nové verzi hry. „Teď ve hře je možnost si nastavit lehčí obtížnost, na druhou stranu je tam i možnost klasické obtížnosti, takže kdo se chce potrápit, tak má možnost,“ poznamenal vývojář hry Mafia z brněnského studia Hangar 13 Roman Hladík.

Programátoři, především z brněnského studia Hangar 13, vytvořili znovu celé město a všechny jeho hrdiny. Typické prvky, jako vtipné dialogy a desítky typů aut, ponechali. Nově přidali více akčních scén nebo motorky.

„Skoro bych řekl, že je zvláštní, že stejně jako před osmnácti lety  taková hra chyběla na trhu, a ona možná trochu chybí i dneska, takže doufáme, že se bude líbit a že se trefíme do potřeb hráčů,“ doufá Hladík. 

Už původní Mafia připoutala pozornost také kvalitním českým dabingem, který v tuzemsku neměl obdoby. Pro remake ho vytvořili stejní herci jako v roce 2002. Hráči tak opět uslyší Marka Vašuta, Alexeje Pyška nebo Petra Rychlého.