Varufakis: Tsipras měl na výběr „popravu“, nebo kapitulaci. Reformy ale selžou

Atény - Ekonomické reformy požadované po Řecku věřiteli výměnou za další finanční výpomoc selžou. V rozhovoru pro BBC to řekl bývalý šéf řecké kasy Janis Varufakis. Chápe ale, že řecký premiér musel dohodu podepsat – když měl na výběr „popravu“, nebo kapitulaci, zvolil druhou možnost.

Třetí záchranný program pro Řecko může dosáhnout až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu korun) a podílet by se na něm měl i Mezinárodní měnový fond (MMF). Řeky ale čekají další úsporná opatření. Podle Varufakise se plán pro Řecko „zapíše do historie jako největší katastrofa makroekonomického řízení“. „Ten plán selže, ať už se k jeho uskutečnění zaváže kdokoli,“ poznamenal Varufakis.  

Ministr odstoupil na začátku měsíce z funkce, aby usnadnil vyjednání dohody. Jeho jednání s ministry financí zemí eurozóny totiž dlouhodobě provázely názorové střety.

Janis Varufakis
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Řecký premiér Alexis Tsipras poté oznámil, že je dohoda na světě, ovšem na Řeky jsou kladeny ještě tvrdší podmínky, než jaké odmítli v nedávném referendu. Sám následně uvedl, že dohodě nevěří. 

Noví řečtí ministři už složili přísahu

Podle Varufakise ale premiér prakticky neměl jinou možnost než dohodu podepsat. „Dostali jsme na výběr mezi 'popravou' a kapitulací. On nakonec zvolil kapitulaci,“ podotkl politik. Reformy sice řeckým parlamentem prošly, vláda ale doznala změn - Tsipras se zbavil odpůrců úspor. V sobotu složili noví ministři v Aténách přísahu. 

Řecký premiér Alexis Tsipras při projevu v parlamentu
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Evropská komise nyní projedná s Řeckem detaily třetího programu ze záchranného fondu eurozóny (ESM) poté, co začátek rozhovorů formálně odsouhlasily unijní státy. Jednání mají trvat několik týdnů a jejich součástí může být i debata o změnách způsobu splátek řeckého dluhu. 

Už v pondělí do Řecka poputuje 7,16 miliardy eur (přes 190 miliard korun) tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího celounijního mechanismu známého jako EFSM (Evropský finanční stabilizační mechanismus). To umožní zemi včasnou splátku Evropské centrální bance (ECB) i vrácení částky, kterou už dluží MMF. Další splátka ECB čeká Řeky v polovině srpna, tehdy už by ale zřejmě měl být domluven „velký“ program v rámci ESM.

Řeckou krizi přiživují lesní požáry (zdroj: ČT24)