Dovolená na Kypru se komplikuje kvůli nutnému testu na koronavirus. Týká se několika set Čechů

Dovolená na Kypru se komplikuje kvůli nutnému testu na koronavirus (zdroj: ČT24)

Dovolená na Kypru, která se pro Čechy od pondělí nově komplikuje nutností mít negativní test na koronavirus, se v nejbližších dnech týká několika set turistů, uvedl v sobotu místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Pokud by tento stav trval několik týdnů, zasáhlo by to několik tisíc lidí, a navíc by to podle něj totálně zbouralo důvěru v tuto destinaci.

Kypr přeřadil Česko z kategorie A, což jsou země, odkud cestující po příletu nemusejí předkládat negativní test na koronavirus, do kategorie B. Češi se tak spolu s pasažéry z dalších zemí budou muset od 6. července prokázat maximálně tři dny starým negativním testem. Revidovanou kategorizaci států zveřejnilo kyperské ministerstvo zdravotnictví, informoval web in-cyprus.

„Je to obrovská komplikace. Především pro klienty, kteří nemají šanci udělat si test, protože je prodloužený víkend. Navíc test je drahý. Na to upozorňujeme už více než šest týdnů a nikdo to neřeší,“ uvedl Papež.

Tento krok se podle něj projeví nedůvěrou v šanci trávit dovolenou bez potíží. „To je velmi nebezpečné. Stát si musí uvědomit, že za tuto situaci nese plnou odpovědnost a musí být připraven na to, že jak klienti, tak cestovní kanceláře a agentury po něm budou vyžadovat náhrady za zbytečné výdaje,“ dodal.

Počet Čechů cestujících na Kypr není nyní tak vysoký, protože do této destinace míří ve větší míře až od srpna. „Tento krok ze strany Kypru na nás žádný dopad mít nebude, protože momentálně zájezdy na Kypr neprodáváme. Nemuseli jsme tedy rušit žádné zájezdy nebo přesouvat klienty do jiných destinací,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. Podobně se vyjádřila i mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Vstup Čechů omezily už i další země

Vstup Čechů omezily už v pátek některé další země. Konkrétně Slovinsko změnilo epidemiologické hodnocení Česka, Chorvatska a Francie a vyjmulo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí. Občané těchto států tak budou muset prokázat zaplacené ubytování společně s negativním testem, nebo jít do dvoutýdenní karantény.

Jde o statistiky. Země v poslední době podmiňují totiž svobodný vstup nízkou mírou nákazy v druhém státu. Slovinci chtějí méně než 10 nakažených na 100 tisíc obyvatel, obvyklejší hranice je 16 na 100 tisíc. A i tuhle hranici už Česko prolomilo. Tranzitu se ale opatření netýká.

Slovinsko je klíčovou tranzitní zemí, přes kterou cestují Češi do Chorvatska. Pro tuto skupinu lidí se však nic nemění, cesta skrz slovinské území jen může být doprovázena policejními kontrolami a může být požadováno potvrzení o ubytování, upozornil už dříve ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ale jak uvedla v sobotu Česká televize, policie zatím většinou dokumenty nevyžaduje. 

Průjezd Slovinskem musí turisté mířící do Chorvatska stihnut za 12 hodin. Zastavovat smí jen v nezbytných případech, například na parkovišti kvůli nezbytné přestávce, stejně tak i u čerpací stanice a natankovat.

Vstup Čechů na své území odpoledne omezilo také Lotyšsko, později se přidalo i Estonsko. 

Seznam zemí, kam teď Češi nemohou bez omezení, se bude zřejmě dál vyvíjet. Podle ministra Petříčka je možné, že do rizikové skupiny nás zařadí například Litva. S Estonskem a Lotyšskem má totiž domluvený volný pohyb.