Do Slovinska buď s negativním testem, nebo karanténou. Vstup Čechů omezují i Lotyšsko a Estonsko

Události ČT: Slovinsko, Lotyšsko a Estonsko omezily vstup Čechů do země (zdroj: ČT24)

Slovinsko změnilo epidemiologické hodnocení Česka, Chorvatska a Francie a vyjmulo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí. Občané těchto států tak budou muset prokázat zaplacené ubytování společně s negativním testem, nebo jít do dvoutýdenní karantény. Tranzitu se opatření netýká. Vstup Čechů na své území odpoledne omezilo také Lotyšsko, později se přidalo i Estonsko. Pro občany Česka se komplikuje také cestování na Kypr, budou se muset prokázat negativním testem.

„Buď se musí prokázat potvrzením o rezervaci ubytování včetně jeho zaplacení a také doložit negativní test na covid-19 ne starší než 36 hodin, (…) nebo mají druhou možnost, a to je čtrnáctidenní karanténa,“ řekl k přístupu Slovinska ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který o podmínkách vstupu jednal se svým protějškem. 

Projíždějícím diplomacie doporučuje mít s sebou například potvrzení o ubytování v cílové zemi. Petříček ujistil, že pro Čechy, kteří se nyní nacházejí na území Slovinska, se nic nemění.

„Máme příslib od slovinské strany, že ve chvíli, kdy se čísla nově nakažených v Česku dostanou pod deset na sto tisíc obyvatel, měli bychom být opět zařazeni mezi bezpečné země,“ připomněl ministr a dodal: „Návrat do Česka je bez problémů, naši občané se mohou ze Slovinska vracet.“

Brífink ministra zahraničních věcí o aktuálních opatřeních při cestování do Slovinska (zdroj: ČT24)

„Ráno jsem psal slovinskému premiérovi, abych ho informoval, že není důvod, aby nás Slovinsko dávalo do jiné zóny,“ uvedl Andrej Babiš (ANO). Česko má podle premiéra pouze lokální problém se zvýšeným výskytem koronaviru na Karvinsku. „Doufejme, že Slovinsko to zohlední, a od toho opatření upustí, protože pro něj není nejmenší důvod,“ doplnil.

Jeho slovinský protějšek Janez Janša prý slíbil, že situaci prověří. „On (Janša) říká, že to rozhodují epidemiologové, že s nimi bude mluvit,“ řekl Babiš po telefonátu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) Slovinsko nehodnotí situaci objektivně a v detailu.

Prověrka na hranici

Jak informoval ve čtvrtek večer vládní mluvčí Jelko Kacin, budou muset lidé přijíždějící do Slovinska ze „žlutých“ zemí prokazovat místo svého pobytu nebo vlastnictví nemovitosti či lodě v prázdninové destinaci. Pokud to neudělají, zamíří do karantény. Mluvčí také řekl, že příkaz k ní se bude vydávat už na hranici.

Český velvyslanec v Lublani Juraj Chmiel upřesnil, že pokud budeme v seznamu přeřazeni, pro tranzit bude možné použít jen vybrané přechody. Přesné informace diplomaté aktualizují na stránkách ambasády. Doplnil, že diplomacie žádá Slovince, aby ti, kdo mají zaplacené dovolené v zemi, mohli přijet bez nutnosti karantény.

Slovinci, kteří jsou nyní v Chorvatsku, se mají připravit na to, že na hranici budou muset říci, kde přesně byli a dokázat to například hotelovým účtem. Do karantény jít nemusí.

Kacin řekl, že Chorvaté, kteří si dovolenou na Slovinsku naplánovali do soboty, ji budou moci dokončit bez karantény. Vysvětlil, že se vláda k přehodnocení rozhodla ve čtvrtek. Důvodem je nárůst nových případů koronaviru zejména v Chorvatsku.

Podle televize N1 není přírůstek nových nakažených v Chorvatsku jediným důvodem nových opatření Lublaně. Ukázalo se, že poměrně mnoho Slovinců nebo lidí s právem trvalého pobytu ve Slovinsku při návratu do Slovinska přes Chorvatsko nebo Maďarsko oznámilo, že byli právě v těchto zemích, zatímco ve skutečnosti pobývali v Srbsku či Bosně a Hercegovině, tedy v zemích, jež jsou na slovinském červeném seznamu stále nebezpečných států s vysokým počtem nakažených.

Opačným směrem než tuto trojici zemí posunuli Slovinci Belgii a Nizozemsko. Ty jsou nově na bezpečném, zeleném seznamu.

Omezení i při vstupu do Lotyšska a Estonska, nutnost mít negativní test při cestě na Kypr

Po Slovinsku omezilo vstup občanů České republiky na své území také Lotyšsko. Povinná čtrnáctidenní karanténa platí od pátečního odpoledne. Není ji možné nahradit negativním testem na koronavirus, informovalo o tom ministerstvo zahraničních věcí na svém webu. 

Lotyšské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí v pátek Českou republiku zařadilo do takzvané žluté skupiny zemí, ve kterých souhrnný počet nemocných covidem-19 za poslední dva týdny překročil patnáct lidí na sto tisíc obyvatel. Tento limit přesahuje Česko od pondělka.

Z důvodu přibývajících případů nákazy koronavirem v Česku omezí vstup občanů České republiky do země také Estonsko. „V týdnu od 6. do 12. července musí Češi po příjezdu do Estonska povinně absolvovat dvoutýdenní karanténu,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí.  

My se snažíme našim partnerům vysvětlit, že se jedná o regionální problém. Věřím, že v blízké době se znovu vrátíme do bezpečných zón, které si pobaltské státy nastavily. Ověřujeme přístup dalších zemí, ale zejména v těch sousedních zemích jsou pravidla nastavena tak, že je stále Česká republika splňuje.
Tomáš Petříček
ministr zahraničí

Čechům se komplikuje také cesta na Kypr. Při příjezdu do země se budou podle nových podmínek kyperského ministerstva zdravotnictví muset prokázat maximálně tři dny starým negativním testem na koronavirus. Nová pravidla vejdou v platnost 6. července, informoval web in-cyprus.

FlixBus a RegioJet budou Slovinskem jenom projíždět

Kvůli změně podmínek cestování do Slovinska omezují dopravu společnosti FlixBus a RegioJet. Zastavily prodej jízdenek do tamních měst. Provoz vlaků ani autobusů do Chorvatska to ale neohrozí, tranzit přes Slovinsko je totiž umožněn.

„Do vyjasnění situace omezíme prodej jízdenek do Lublaně. Přestože se v porovnání s počtem cestujících do Chorvatska jedná o výrazně nižší počet, zatím řádově několik cestujících na každý spoj, je zapotřebí nejprve vyjasnit platnost veškerých změn a postupů tak, abychom mohli prodej jízdenek opět co nejdříve obnovit,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

„U většiny mezinárodních autobusových spojů jsme přestali dočasně prodávat jízdenky do slovinských zastávek, kvůli novému opatření budou autobusy zemí pouze projíždět,“ uvedla za společnost Jitka Schmiegerová s tím, že cestující mají nárok už zakoupenou jízdenku stornovat nebo změnit.