Začíná program, který pomůže podnikatelům zaplatit nájemné. Někteří stále neví, zda mají nárok

Reportáž: Startuje program COVID nájemné (zdroj: ČT24)

Podnikatelé, kteří museli kvůli vládním opatřením proti koronaviru uzavřít nebo omezit provoz, mohou od pátečních 09:00 žádat o dotaci z programu COVID nájemné, a to elektronicky, přes informační systém na webu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Všechny potřebné formuláře najdou v systému, který je celým procesem podání žádosti podle informací MPO provede. Ukončení příjmu žádostí je 30. září.

Program COVID nájemné je určen podnikatelům, kteří museli kvůli vládním opatřením proti koronaviru uzavřít nebo omezit provoz. Stát jim na komerční nájem za duben, květen a červen přispěje 50 procenty za podmínky, že majitel nájem zlevní o 30 procent a nájemce doplatí pětinu. Nájemci, kteří platí veřejnému subjektu, dostanou rovnou podporu 80 procent. Podpora bude maximálně do deseti milionů korun.

Vláda na program z rozpočtové rezervy vyčlenila pět miliard korun, podle informací na webu MPO bude suma v případě potřeby zvýšena, aby pokryla všechny žádosti.

Další z podmínek je nevyčerpaná podpora 800 tisíc eur (přes 21 milionů korun) stanovená dočasným rámcem Evropské komise. Firmy, které čerpají příspěvek z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, si nejsou podle informací ČTK jisty, zda budou mít na příspěvek na nájem nárok. Podle ministerstva práce a sociálních věcí nespadá program Antivirus pod veřejnou podporu. Konečné rozhodnutí, zda se o veřejnou podporu jedná, či ne, má ale posoudit Evropská komise, se kterou byla podle ministerstva zahájena ve věci jednání.

O dotaci budou moci žádat podnikatelé se zcela uzavřenými provozy i ti, kteří fungovali v omezeném provozu, prodávali přes výdejní okénka, rozvoz nebo e-shop. Na výdaje za nájem nemohou živnostníci a firmy čerpat jinou podporu. Státní příspěvek se bude vztahovat na nájemní smlouvy uzavřené před 12. březnem. Naopak program nebudou moci využít podnikatelé, kterým prostor pronajímá spřízněná osoba.

K žádosti je nutné doložit několik čestných prohlášení

K žádosti bude nutné doložit několik čestných prohlášení včetně dokladu o uhrazení nájmu za leden a únor, případně předchozí měsíce. Žadatelé budou muset přiložit také potvrzení o uhrazení části nájemného alespoň ve výši požadované podpory.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dříve uvedl, že zájem o program předpokládá u 150 až 200 tisíc podnikatelů. Hlavní proplacení žádostí se podle něj uskuteční v červenci.

Opozice i svaz průmyslu už dříve ale uvedly, že podpora měla přijít dříve. „Snažili jsme se v tomto směru přimět vládu k rychlejším krokům, já jsem přesvědčen, že to má být spuštěno co nejrychleji. Zdá se, že se to zadrhlo někde na ministerstvech,“ uvedl nedávno místopředseda ODS Martin Kupka.

„Zase to trvalo, zase je to trošku byrokratické, ale bohužel tady neplatí to, co platí v Německu, že kdo rychle dává, dvakrát dává,“ konstatoval také prezident svazu Jaroslav Hanák. 

Vděk i výhrady podnikatelů

Sami podnikatelé na pomoc státu s placením nájmu čekali; placení nájemného bylo totiž pro většinu největší položkou, kterou museli platit, přestože museli zavřít. „V této situaci nám pomůže cokoliv, jsme vděčni za jakoukoliv pomoc,“ říká například Luboš Kastner, který pracuje v pohostinství a jehož restaurace byla jednou z prvních, kdo o podporu v pátek ráno požádali. „Je to náročnější, co se týče čtení a vyplňování, takže se tím prokousáváme a jsme připraveni.“

Řada podnikatelů navíc kritizuje předchozí programy, které vláda vypsala na pomoc firmám, například programy záruk na úvěry. Podle nich byly zbytečně složité a dosáhlo na ně málo podnikatelů. A výhrady k vládním podmínkám znějí i nyní.

„Především jednu věc zcela nechápu –⁠ proč bylo zapotřebí žádat po žadateli, aby před podáním žádosti uhradil celých 50 procent nájemného za tři měsíce (duben, květen, červen). Přece tím se neguje samotný princip té pomoci podnikatelům. Navíc ta žádost nemá žádný právní nárok,“ říká Milan Krček z Občanského sdružení majitelů domů.