Prodej aut v Číně letos klesne o deset až dvacet procent, zlepšil předchozí výhled svaz výrobců

Prodej aut v Číně letos klesne z loňských 25 milionů zřejmě o deset až dvacet procent, uvedl čínský svaz výrobců automobilů CAAM. Zlepšil tak svůj předchozí výhled, a to díky signálům oživení po koronavirové pandemii. Původně CAAM čekal pokles o 15 až 25 procent, výhled se však rozhodl aktualizovat, protože v dubnu a květnu se prodej aut zvýšil.

Čína v roce 2009 vystřídala na postu největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Je důležitým odbytištěm i pro českého výrobce Škoda Auto. Prodej aut se ale v zemi vinou přetrvávajícího poklesu poptávky už skoro dva roky snižuje, upozorňuje agentura Reuters.

Loni prodej aut v Číně klesl o 8,2 procenta, částečně kvůli přísnějším emisním požadavkům, zčásti ale i kvůli napětí v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Čínou.

Globální automobilový průmysl tvrdě zasáhla současná pandemie nemoci covid-19. V Číně ale narůstá optimismus, protože podnikatelské podmínky se tam zlepšují s tím, jak se do značné míry podařilo potlačit šíření nemoci a jak země začala uvolňovat omezení.