Stát asi odpustí část sociálních odvodů malým firmám. Poslanci schválili i daňový protikrizový balíček

Stát zřejmě odpustí firmám do 50 zaměstnanců sociální odvody za červen až srpen. Podmínkou ale bude to, že nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než deset procent. Schválila to sněmovna v rámci úlev firmám postižených opatřeními kvůli epidemii koronaviru (Antivirus C). Novelu nyní dostane k projednání Senát. Poslanci schválili i daňový protikrizový balíček s nižší DPH například pro ubytovací služby či s nižší silniční daní. Také tyto změny ještě musí posoudit Senát.

Poslanci odmítli všechny návrhy zejména opozičních poslanců, kteří chtěli okruh firem s nárokem na odpuštění pojistného rozšířit především na středně velké podniky. Sněmovna v novele pouze obnovila osmidenní lhůtu, v níž mají zaměstnavatelé posílat sociální správě oznámení o nástupu do zaměstnání a skončení zaměstnání. Původní lhůtu ohlašovat změny následující pracovní den považovali zaměstnavatelé za nesplnitelnou.

Události: Sněmovna o pomoci firmám (zdroj: ČT24)

Dočasné prominutí odvodů je další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus, jehož variantu B vláda prodloužila do konce srpna. Sociální pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti, které platí zaměstnavatel, činí 24,8 procenta pracovníkova výdělku.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) bude možné prominout pojistné do 1,5násobku průměrné mzdy, tedy za loňský rok zhruba z 51 700 korun hrubého. Maximální odpuštěný odvod by tak odpovídal asi 12 700 korun.

Nárok na odpuštění pojistného by měl zaměstnavatel s nejvýše 50 zaměstnanci, kteří odvádějí nemocenské pojištění. Podle Maláčové je to 88 procent firem, tedy asi 233 tisíc. O odpuštění odvodů podle ministerstva práce nemusí firmy žádat. Měly by jen oznámit okresní sociální správě snížení odváděné částky v měsíčním výkazu. Na propouštěné pracovníky není možné úlevu uplatnit. Kontroly budou úřady provádět zpětně.

Z programu Antivirus stát vyplácí zatím dva druhy příspěvků. Podpora A činí 80 procent z náhrady mzdy lidí v karanténě či z uzavřených provozů do 39 tisíc korun superhrubé mzdy. Podpora B odpovídá 60 procentům náhrady mzdy při omezení provozu kvůli výpadku pracovníků či surovin a při poklesu poptávky, a to do 29 tisíc superhrubé mzdy. Tříměsíční odpuštění odvodů je takzvaný režim C. Maláčová k tomu již několikrát řekla, že malé firmy si mohou vybrat mezi B a C, pro velké firmy je pak B. 

Záchrana pro podnikatele není kompletní, budou propouštět, tvrdí komora

Firmy budou v důsledku tohoto rozhodnutí sněmovny propouštět zaměstnance a nezaměstnanost poroste. Po pátečním rozhodnutí Sněmovny o úlevách firmám postiženým opatřeními proti šíření koronaviru to uvedla Hospodářská komora. Vadí jí, že poslanci odmítli všechny návrhy zejména opozičních poslanců, kteří chtěli okruh firem s nárokem na odpuštění pojistného rozšířit především na středně velké podniky.

Záchranná síť pro podnikatele a jejich zaměstnance mohla být po dnešním jednání Sněmovny téměř kompletní, uvedla komora. „Podle našich analýz na základě zpětné vazby od zaměstnavatelů bude mít nadále velké díry. To znamená, že oky sítě budou propadat firmy, které na žádnou pomoc státu nedosáhnou, protože záchranná síť dnes nebyla dokompletována,“ řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Dlouhý považuje za chybu, že poslanci nepřijali žádný z pozměňovacích návrhů. A to navzdory tomu, že stát by tímto režimem podnikatele nedotoval, jen jim krátkodobě ponechal část finančních prostředků, aby měli hotovost k udržení pracovních míst. Komora požadovala upravit tři parametry - aby pomoc nebyla limitována jen pro zaměstnavatele do 50 zaměstnanců, aby se s ohledem na reálnou situaci ve firmách rozumně upravila podmínka poklesu mezd a aby byl vyloučen souběh s podporou Antivirus na úrovni jednotlivých zaměstnanců, nikoli celé firmy.

Události, komentáře: Sněmovna schválila protikrizový daňový balíček (zdroj: ČT24)

Sněmovna schválila nižší DPH i širší uplatnění daňové ztráty

Daň z přidané hodnoty na ubytovací služby nebo u vstupenek na kulturní a sportovní akce se sníží z 15 na deset procent. Podnikatelům se sníží silniční daň na nákladní vozidla a budou si moci zpětně uplatnit daňovou ztrátu. Obcím se rozšíří možnosti osvobodit vybrané nemovitosti od daně. Počítá s tím vládní daňový protikrizový balíček, který v pátek ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze schválila sněmovna.

V případě zpětného uplatnění daňové ztráty sněmovna přistoupila na poslanecký pozměňovací návrh, který omezuje její celkovou výši na 30 milionů korun. Návrh vznikl na základě dohody ve vládní koalici. Vláda původně navrhla možnost uplatnit ztrátu bez limitu. Varoval před tím ale Ekonomický poradní tým při Ústředním krizovém štábu i některé opoziční strany. Podle týmu by to mělo značné dopady do rozpočtů a motivovalo by to nadnárodní korporace k přenosu daňových ztrát ze zahraničí do ČR.

Předlohu nyní dostane k projednání Senát.