Ministerstvo chce třemi miliardami motivovat, aby se ve zdravotnictví doháněla odložená péče

Události: Jednání o kompenzaci ztrát ve zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Poskytovatelé zdravotní péče opět jednali s pojišťovnami i ministerstvem zdravotnictví o kompenzacích za ztráty způsobené koronavirem. Shodli se, že krize zasáhla všechna odvětví. Resort vyčíslil výpadek příjmů na víc než 30 miliard korun. Dohodu s pojišťovnami zatím neuzavřely nemocnice.

Budování covidových jednotek, omezení zákroků, preventivních prohlídek nebo uzavření lázní. O nákladech i jejich kompenzacích  jednala Rada poskytovatelů zdravotní péče.

Předseda rady Vladimír Dvořák soudí, že se podařilo najít dohodu o základních opatřeních. Připomněl zároveň, že výpadek nebyl jen ve dvou měsících, ale bude pokračovat. „Těch neznámých je celá řada,“ dodal.

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík k nim řadí i růst platů. „Pravděpodobně nastane, ale nevím o kolik.“

Vyhláška by měla být motivační

Na přesném znění vyhlášky ministerstvo zdravotnictví pracuje. Zatím počítá s přímou kompenzací 27 miliard korun. Další tři miliardy by měly být motivací pro ty, kteří budou zbytek roku aktivní.

„Aby se poskytovatelé snažili dohnat odloženou péči, ale také aby jim kompenzovala náklady, hlavně personální náklady, vyšší náklady na ochranné prostředky,“ přiblížil její záměr ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Novelu by příští týden měla v legislativní nouzi projednat sněmovna.

Zástupci praktických lékařů přijdou parametry vyhlášky rozumné. „Tam se říká, že kdo splní 80 procent předpokládané produkce, tak vlastně dostane 100 procent úhrad,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. 

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se chystá použít na kompenzace rezervy, které se jí podařilo vytvořit v minulém roce, uvedl k tomu náměstek ředitele David Šmehlík. 

Připravují se dohody pro příští rok

Jak zajistit zdravotnickou péči pak řešili v pátek lékaři s pojišťovnami. Koronavirová epidemie totiž zasáhla všechny segmenty. Jedním z hlavních témat je teď prevence a návrat pacientů do ordinací. Debatovalo se proto i o úhradách zdravotnických služeb pro příští rok.

„Máme uzavřeny dohody se segmenty primární péče – stomatology, praktickými lékaři, gynekology, ambulantními segmenty kromě nemocnic, lékárníků a ambulantních specialistů,“ řekl Šmehlík z VZP.  

Poslední kolo dohodovacího řízení skončilo tento týden. Najít shodu ale lze ještě do konce června.