Komerční banky se mohou do 25. května hlásit k úvěrovému programu COVID III

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) zveřejnila výzvu pro komerční banky na záruční program COVID III. Hlásit se mohou do 25. května. Následně s těmi, které projeví zájem, bude ČMZRB podepisovat smlouvy. Podnikatelé, kteří mají o úvěr se státní zárukou zájem, mohou se svými bankami už nyní zahájit jednání, sdělila mluvčí ČMZRB Marie Lafantová.

Do programu se podle informací ČMZRB bude chtít zapojit většina bank zaměřených na segment malého a středního podnikání. Finanční instituce najdou veškeré informace včetně výzvy, parametrů programu i smlouvy o portfoliovém ručení na webu ČMZRB.

Program COVID III schválila v pondělí vláda. Na záruky do něj vyčlenila 150 miliard korun. ČMZRB tak bude moci ručit za půjčky až do 500 miliard korun. Podpora by se měla dostat k až 150 tisíc podnikatelům. Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců budou mít nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale pěti sty, získají záruku do 80 procent. Délka ručení bude tři roky. Maximální výše úvěru bude 50 milionů korun.

Úvěry budou poskytovány pouze na provozní výdaje. Nesmějí být vynaloženy na refinancování dříve uzavřených smluv o jiném dluhovém financování. Firmy musejí souhlasit se zveřejněním skutečného majitele.

COVID III navazuje na programy COVID I a COVID II. Hlavní město umožnilo pražským podnikatelům čerpat úvěry v programu COVID Praha.

ČMZRB do 14. května v těchto programech schválila podporu zhruba pro 1500 podnikatelů za více než deset miliard korun. Nejčastěji pomoc míří do sektoru maloobchodu a velkoobchodu, zpracovatelského průmyslu a provozovatelům ubytovacích a stravovacích služeb. Více než dvě třetiny pomoci čerpají živnostníci a firmy s méně než 50 zaměstnanci.