Průměrný důchod má příští rok vzrůst o zhruba 800 korun. Vláda možná tentokrát nic navíc nepřidá

Důchodci dostanou v příštím roce přidáno v průměru přes 800 korun. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). S takovým číslem sestavuje státní rozpočet a počítá s ním i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Jde o navýšení dané zákonem, vláda zatím nemá jasno, jestli penze navýší i nad rámec svých povinností.

„Valorizace bude určitě přes osm set podle odhadů, které máme. Já počítám s tím, že dodržíme to, co jsme slíbili, že v roce 2021 budou důchody 15 tisíc,“ prohlásila Schillerová.

Dnešní průměrný důchod dosahuje 14 400 korun. „Podle těchto propočtů by měl být průměrný důchod 15 270 korun,“ potvrdila plán vlády pro příští rok Maláčová.

Takový nárůst je dán zákonem: penze se zvyšuje o inflaci a polovinu růstu reálných mezd z předchozího roku. Vedle valorizace výslednou sumu zvyšuje i fakt, že do penze odchází lidé s nárokem na více peněz. A nadále platí, že čím vyšší důchod, tím větší přidání.

Pokud se zvýší důchody podle současného plánu, stále půjde o třetí nejvyšší jednorázové přidání v historii. Ministerstvo financí počítá s tím, že stát v příštím roce utratí za důchody o 32 miliard více než letos.

Systém důchodového pojištění byl přitom v minulých třech letech v mírném přebytku. Důvodem byla dobrá kondice české ekonomiky s růstem výdělků a vysokou zaměstnaností. Více lidí tak platilo vyšší odvody na penze. Loni na nich sociální správa vybrala 480,3 miliardy korun a výdaje byly o 19,8 miliardy nižší.

  • Průměrný starobní důchod je v Česku necelých 14 400 korun.
  • Částka bude i v průběhu letošního roku mírně růst. Do důchodu totiž postupně odcházejí lidé, kteří mají nárok na vyšší penze.
  • Stát v posledních dvou letech zvyšoval důchody nejvíc ve své historii. Letos i loni vzrostla průměrná penze o 900 korun. V předchozích letech byly nárůsty podstatně nižší.
  • Výdaje vlády na důchody díky podstatnému zvyšování penzí v posledních letech rychle rostou. Zatímco ještě v roce 2019 na ně kabinet poslal přes 395 miliard, letos to podle státního rozpočtu bude o 112 miliard víc.

Schillerová s dalším přidáváním nepočítá

Před epidemií přitom vláda mluvila o navýšení důchodů o další částku navíc. „Protože se kvůli koronakrizi všechno neuvěřitelným způsobem zdražuje, tak bych chtěla diskusi se svými vládními kolegy, zda bychom neměli jít nad tu zákonnou valorizaci,“ navrhuje stále ministryně práce Maláčová.

Šéfka financí ale zatím s vyšším růstem, než nařizuje zákon, v rozpočtu nepočítá. „Nebudu hrát žádné závody, protože tady máme velice složitou krizovou situaci,“ reagovala Schillerová.

Vyšší nárůst než daný valorizací nezmínil ani premiér. „My jsme se o tom ještě nebavili. Důchody určitě splníme, minimálně těch 15 tisíc, myslím, že to bude více. Určitě slevy zachováme,“ prohlásil před týdnem premiér Andrej Babiš (ANO).

Na víc asi nebude, přiznává i opozice

Růst průměrných penzí o minimálně 800 korun měsíčně podporují i všechny opoziční strany. „Státní rozpočet asi nebude mít více možností než realizovat povinnou valorizaci,“ myslí si předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

S tím souhlasí i místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček: „Nevidím prostor pro větší zvyšování důchodů, než je zákonná valorizace.“

Zatímco pravicové strany ale chtějí, aby stát zvyšoval penze zásluhově podle předchozích odvodů, část opozice to odmítá. „Prosazujeme, aby se důchody všem zvyšovaly nikoliv stejným procentem, ale stejnou částkou,“ navrhuje předseda SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura.

O růstu penzí má vláda definitivně rozhodnout na podzim.