Kovy z rezerv chce Havlíček nahradit i materiálem na boj s nákazou. Opozice varuje, že na prodej není vhodný čas

UDÁLOSTI: Stát bude i během pandemie pokračovat v prodeji části kovů z hmotných rezerv (zdroj: ČT24)

Stát chce prodat část kovů ze svých hmotných rezerv. České televizi to potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), který ale kvůli tomu čelí ostré kritice z řad opozice. Nadšeni z plánovaného prodeje nejsou ale ani koaliční sociální demokraté. Hlavním argumentem je, že v době koronavirové krize cena kovů padá. Havlíček však míní, že by se mohlo uvolnit místo pro potřebnější zásoby.

Prodej kovů ze svých hmotných rezerv začal stát připravovat počátkem roku – nejprve nechal odebrat vzorky, které určily kvalitu kovů, nyní jsou již na světě certifikáty, podle kterých se určuje cena.

Jenomže kritici prodeje poukazují na to, že právě teď, kdy je celý svět utlumen kvůli koronaviru a řada podniků nevyrábí, je cena kovů obzvláště nízko. To připustil i ředitel Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. „Na prodeji by se zcela jistě realizovala ztráta, protože oproti evidenční ceně jsou dnešní burzovní ceny o 13 procent nižší. A to nejsme ještě v situaci, kdy by bylo výběrové řízení vyhlášeno,“ podotkl.

Politici se tak shodují, že by měl ministr průmyslu a obchodu s výprodejem zbytných rezerv posečkat. „Je menší zájem, proto i cena těchto komodit klesá. Myslím, že bychom měli počkat na lepší časy,“ řekl zástupce opoziční ODS ve sněmovním hospodářském výboru Vojtěch Munzar. Předseda tohoto výboru Radim Fiala (SPD) byl ještě tvrdší: „Rozhodně nemůžeme mluvit o péči řádného hospodáře, kdyby se kovy ze státních rezerv prodávaly v současné době.“

Plán Karla Havlíčka navíc naráží kromě opozice i u koaliční ČSSD. „Vzhledem k tomu, že v těch kovech je hliník, měď a cín, tak bych je tam nechal minimálně do doby, než budou mít české firmy zájem o rozjetí vlastního byznysu,“ doporučil zástupce menší vládní partaje v hospodářském výboru Jan Birke. Kdyby prodej počkal do doby, kdy se začne český průmysl opět rozjíždět, mohl by podle sociálních demokratů firmám jen pomoci a navíc by napomohl i zvýšení ceny prodávaných kovů.

„Neucuknu“

Karel Havlíček je však přesvědčen, že prodejem zbytných kovů z hmotných rezerv jen napraví chyby svých předchůdců, kteří tak podle něj měli učinit již dříve. Na jedné straně připustil, že na tom nechce „fatálně prodělat“, zároveň se ale ani výtkami opozice i koaličního partnera nechce nechat vykolejit. „Já z toho prostě neucuknu,“ vzkázal ministr kritikům.

Jeho argument pro prodej kovů přitom se současnou situací v Česku a ve světě také souvisí. „Je dobře, že jsme ty kovy začali prodávat, protože ve státních hmotných rezervách potřebujeme úplně jiné věci,“ poukázal. Například by se tam mělo objevit více materiálu pro boj s infekcemi.