Aerolinky mohou kvůli koronaviru ztratit až 113 miliard dolarů

Aerolinky provozující osobní leteckou přepravu by kvůli epidemii onemocnění způsobeného novým typem koronaviru mohly přijít o 63 miliard až 113 miliard dolarů (1,4 bilionu až 2,6 bilionu korun). Ve svém aktualizovaném odhadu to uvedlo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Dopady na leteckou přepravu nákladů zatím sdružení nevyčíslilo.

V předchozím odhadu z 20. února IATA očekávala, že aerolinky přijdou o 29,3 miliardy USD. Tento scénář ale počítal s dopadem nemoci COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, převážně na trhy spojené s Čínou. Od té doby se koronavirus rozšířil do více než 80 zemí.
Tak rozsáhlému propadu příjmů odvětví čelilo v době globální finanční krize v roce 2009, upozornil hlavní ekonom IATA Brian Pearce.

Se ztrátou 63 miliard dolarů počítá IATA v případě, že nevzroste počet zemí s více než 100 případy onemocnění a bude následovat zotavení ve tvaru písmene V. To znamená po prudkém poklesu relativně rychlý vzestup k původním hodnotám. Vyšší odhad pak počítá s dalším šířením nemoci.

Aerolinkám by mělo částečně pomoci ke zmírnění ztrát snížení cen ropy od začátku letošního roku. To by mělo snížit náklady aerolinek v letošním roce zhruba o 28 miliard USD. Aerolinkám se také sníží náklady kvůli omezení aktivit.

IATA podle svých internetových stránek sdružuje 290 leteckých společností, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí přibližně 82 procenty. Mezi členy sdružení patří i České aerolinie.

Koronavir snížil i o sedm procent letecký provoz nad Českem

Opatření i snížení poptávky kvůli koronaviru způsobily pokles letecké dopravy nad Českem o zhruba sedm procent. Denně v souvislosti s šířením nákazy ubylo asi 150 pohybů letadel v českém vzdušném prostoru, uvedl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Letecký provoz nad Českem je v současnosti okolo 1700 vzletů, přistání a letů denně, což je o 300 meziročně méně. Pokles letů ale vedle koronaviru způsobily i jiné faktory. Kvůli kapacitním problémům v okolních zemích byla například již loni část přeletů přesměrována mimo Česko.

Už za loňský rok se poprvé po deseti letech počet pohybů letadel nad Českem meziročně snížil, a to o 0,6 procenta na 906 666 přeletů, vzletů a přistání. „Na provozu je to znatelné. Z naší analýzy vyplývá, že pokles pohybů z důvodu šíření koronaviru je zhruba sedm procent. Přesnější čísla za únor budeme mít k dispozici zhruba v polovině měsíce,“ řekl Klíma.

Od čtvrtka jsou zakázané přímé lety mezi Českem, severoitalskými městy a Jižní Koreou. Již dříve vláda zrušila přímé linky do Číny. Vedle nařízeného zákazu aerolinie pociťují kvůli obavám lidí z nákazy a doporučením úřadů obecně pokles zájmu cestujících o létání, a proto některé spoje ruší.