Vláda nejspíš odloží zavedení digitální daně. Schillerová navrhne i nižší sazbu

Události: Digitální daň (zdroj: ČT24)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) plánuje odročit platnost digitální daně z letošního července na příští leden. Zavedení taxy by se tak odložilo o půl roku. Ministryně chce zároveň snížit plánovanou sedmiprocentní daň na pět procent. Koaliční rada by měla její návrh projednat v pondělí.

Klíčovým důvodem odkladu daně je přitom hrozba odvetných kroků ze strany Spojených států. Americký velvyslanec v Praze Steven King totiž před dvěma týdny zaslal poslancům rozpočtového výboru a ministryni dopis, ve kterém proti vládnímu návrhu protestuje.

„Daň cílí pouze na přední americké společnosti, tím diskriminuje stejně inovativní technologické firmy, které se Česká republika snaží přilákat,“ píše se v dopise. Podle Kinga si Spojené státy ponechávají právo na přijetí příslušných opatření k obraně amerických firem. Možnost odvety v dopise přitom nevyloučil.

České firmy vyvážející do USA se obávají, že Američané v případě prosazení digitální daně zavedou vysoká cla na jejich výrobky. „Pod vlivem všech okolností beru tyto věci vážně. Požádala jsem pana premiéra, aby digitální daň zařadil na jednání koaliční rady,“ uvedla Schillerová.

Rozpočet si s odkladem poradí, říká Schillerová

Vláda doufá, že se do konce roku shodnou na společné digitální dani také státy OECD. Podle kabinetu by to snížilo hrozbu americké odvety na minimum. „Když se odloží účinnost, tak by se z ní v roce 2020 výtěžek nekonal. Není to tak vysoká částka, rozpočet by si s tím určitě poradil,“ říká ministryně financí.

Její záměr má přitom podporu u velké části opozice. „Podporuji snížení daně i delší časový prostor, aby se na to firmy mohly připravit,“ okomentoval rozhodnutí místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že byl návrhem na odložení platnosti zaskočen. „Je to pro nás trošku překvapení, protože digitální daň vznikla po dohodě v rámci vládní koalice,“ tvrdí Hamáček.

Rozhodnutí padne v dubnu

Zatímco v Poslanecké sněmovně prošla digitální daň prvním čtením už před měsícem, rozpočtový výbor o ní bude hlasovat v březnu. Poslanci by pak měli o nové dani definitivně rozhodnout během dubna.

Jen letos chtěla vláda díky taxe vybrat přes dvě miliardy. Digitální daň se má týkat nadnárodních korporací s obratem 750 milionů eur (asi 19 miliard korun). Mezi tyto firmy patří třeba Google, Facebook, Amazon nebo Apple.