V Praze či Brně roste zájem o bydlení na ubytovnách. Firmy nabízejí dotaci jako benefit

Události: Ubytovna jako benefit (zdroj: ČT24)

Ve městech s vysokými pronájmy, jako jsou Praha a Brno, roste zájem o bydlení na ubytovnách. Využívají je především lidé, kteří dojíždějí za prací. A to je jedním z důvodů, proč někteří zaměstnavatelé nabízejí jako jeden z benefitů právě dotované lůžko.

Třeba Vězeňská správa v Brně nabízí svým pracovníkům a pracovnicím dotované lůžko na ubytovně. Ceny se liší podle vybavení, ženský pokoj vyjde ubytované na 70 korun za noc, lůžko ve sdíleném pokoji pro muže na 40 korun za přespání.

„Vězeňská služba má celkem 24 ubytoven, s kapacitou téměř 1600 míst. Co se týká Prahy, tam jsou ubytovny dvě, v Brně je jedna,“ upřesňuje mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. O brněnskou ubytovnu je v posledních pěti letech zájem stabilní.

V ubytovacích zařízeních některých firem roste poptávka po volných lůžkách s každým rokem. Stavební firma Metrostav má svou ubytovnu v Praze v Jinonicích. „První vchod je nabízen dělnickým profesím až po manažerské byty. V naší ubytovně to stojí asi 60 korun za lůžko na den, zbytek doplácí firma,“ přibližuje mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Dodává, že ke službám ubytovny patří i možnost pronajmout si garáž. Jde o dvougaráž s měsíčním poplatkem 1500 korun.

Firmy si stavějí i vlastní ubytovny

V Praze se v současnosti za jedno lůžko platí zhruba 200 korun za den ve dvou až třílůžkovém pokoji. V posledních pěti letech se ceny zvedly zhruba o čtvrtinu. Najmout si lze i jednolůžkové pokoje, například v Praze na Harfě stojí měsíc téměř 13 tisíc korun.

Některé firmy reagují tím, že si staví vlastní ubytovny nebo si dlouhodobě pronajímají lůžka v komerčních zařízeních. Třeba v Praze jsou takových asi čtyři desítky. Nejčastěji je využívají stavební, potravinářské a průmyslové firmy a nabízejí je svým zaměstnancům právě jako benefity ve formě dotovaného lůžka.