AXA odprodá své aktivity ve střední Evropě včetně Česka. Převezme je UNIQA

Francouzská finanční skupina AXA odprodá své aktivity v České republice, Polsku a na Slovensku za miliardu eur (25 miliard korun) rakouské společnosti UNIQA Insurance Group AG. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou AXA zaslala ČTK.

O chystaném prodeji informovala už loni v říjnu agentura Reuters. Transakce podléhá schválení dozorčích orgánů. Dokončena by měla být ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Jejím předmětem je životní i neživotní pojištění, investiční společnosti, penzijní fondy a servisní společnosti skupiny AXA.

„S těžištěm zaměřeným na ziskové retailové obchodování a s vyrovnaným produktovým mixem se doplní naše stávající obchody a staneme se pětkou v rostoucím regionu střední a východní Evropy,“ okomentoval agentuře APA transakci šéf koncernu UNIQA Andreas Brandstetter.

Skupina AXA zaměstnává celosvětově 171 tisíc lidí a má 105 milionů klientů v 61 zemích. V Česku a na Slovensku jí v roce 2018 čistý zisk stoupl o 29 procent na 725 milionů korun.

UNIQA je největší rakouská pojišťovací skupina. V České republice patří do sedmičky největších pojišťoven. V prvním pololetí loňského roku vybrala v ČR na pojistném 3,8 miliardy korun, meziročně o osm procent více.