Kabinet dovládne bez penzijní reformy i zvýšení důchodového věku, řekla Schillerová. Odborníci vyzývají ke spěchu

Otázky Václava Moravce o důchodech (zdroj: ČT24)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prohlásila, že tato vláda důchodovou reformu neprovede a ani nenavrhne zvýšení věku odchodu do důchodu. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a hlavní ekonom Deloitte David Marek za to kabinet kritizovali s tím, že současná situace není dlouhodobě udržitelná, víme to desetiletí a každá vláda zatím řešení jen odkládala.

Podle Zamrazilové je nejdůležitější zvýšení odchodu věku do důchodu. Představovala by si, že lidé narození v 80. letech by odcházeli v 66 a lidé o dekádu mladší až v 67 letech. Je přitom podle ní třeba zdůrazňovat, že lidé se nejen dožívají vyššího věku, ale jsou i déle zdraví a schopní pracovat.

V prvních dvaceti letech by posun penzijního věku řešil podle Zamrazilové asi polovinu problému a do roku 2060 asi třetinu. „Velmi by to usnadnilo další kroky ohledně důchodové reformy,“ řekla.

Tato vláda už se však pozdějšími důchody zabývat nebude „Debata je uzavřená, my už se k tomu vracet nebudeme,“ prohlásila ministryně financí.

Návrhy komise

Důchodovou reformou se zabývala komise pro spravedlivé důchody a na začátku ledna představila tři varianty. Pro Schillerovou však byly zklamáním. Především proto, že vůbec neřeší zdroje, a tedy ani udržitelnost systému.

S tím souhlasí i Zamrazilová, která komisi vytýká, že nepovažovala udržitelnost za hlavní téma. „Jen úsporná varianta by přinesla velmi mírné zvýšení udržitelnosti,“ podotkla. Ocenila pouze návrh na rozdělení prvního pilíře. Vznikl by tak nultý, v němž by byly minimální penze stejné pro všechny, a první by zůstal plně zásluhový.

Ekonom David Marek si do výsledku práce komise rýpnul: „Tyto návrhy se studenty spočítáte za jedno dopoledne.“ Prohlásil, že po dvaceti letech debat všichni vědí, že problém je v nedostatku příjmů a možnosti jeho řešení jsou jasné: zvýšení věku odchodu do penze, zvýšení sociálního pojištění nebo vpuštění soukromých peněz do třetího pilíře systému.

Rozhodnutí o tom, které řešení nebo jaká jejich kombinace se zvolí, je politické a mělo by být přijato co nejdříve. Kritizoval, že se to nestalo už dávno a že jsme promarnili celou generaci.

Zamrazilové se líbily dřívější návrhy na povinný vstup do třetího pilíře soukromého spoření při nástupu do prvního zaměstnání s tím, že lidé by se z něj pak dobrovolně mohli stáhnout.

Rady od OECD

Schillerová má po zklamání z práce komise jinou naději: „Na jaře loňského roku jsem prosadila na vládě, ať požádáme OECD jako expertní nezávislou světovou organizaci, ať nám zpracuje penzijní reformu.“ Zpráva by měla být hotová v červenci.

Podle Zamrazilové, která byla členkou důchodové komise OECD řadu let, jsou doporučení pro Česko jasná už nyní, protože organizace je vydává stále stejná: „Budou chtít zvýšit věk odchodu do důchodu, to nám doporučují už deset let. Budou chtít zkrátit rodičovskou dovolenou, kterou máme nejdelší na světě. A budou chtít posílit roli třetího pilíře. Pokud by mělo dojít k daňovým změnám, pak OECD dlouhodobě doporučuje snížit zdanění práce.“

Důchodový účet

Debata se dotkla také důchodového účtu, který loni opět skončil v přebytku. „Vývoj důchodového účtu je silně cyklický. Pokud ekonomika a zejména mzdy rostou solidním sedmiprocentním tempem, potom i příjmy v důchodovém systému rostou takto rychle,“ upozornil Marek.

Deficit důchodového účtu
Zdroj: ČT24

I Zamrazilová varovala, že by nás přebytek neměl ukolébat. „Dnes jsme v nejlepší demografické situaci v naší novodobé historii,“ doplnila s tím, že silné ročníky narozené v sedmdesátých letech jsou na vrcholu kariéry a mají největší příjmy. Proto přebytek ještě pár let bude. „Potom se situace zase strašně rychle otočí, až celá masa těchto silných ročníků bude postupně odcházet do důchodu,“ varovala.