Přijímačky na vysoké školy v Praze podražily. Studenti zaplatí až 800 korun

Přihlášky na většinu pražských vysokých škol zdražují. Jen od minulého roku ceny v průměru vzrostly o 150 korun. Zatímco na školách mimo Prahu zaplatí uchazeči za přihlášku zhruba pět set korun, v Praze na většině škol zaplatí až osm set.

Martin Nepevný je ze sociálně slabé rodiny. Na přihlášky si musí vydělat při studiu. „Studuji na magistra a už v roce 2016, kdy jsem se hlásil na bakaláře, jsem za čtyři přihlášky, což je standardní množství, zaplatil přes dva tisíce. To je pro člověka v mé situaci naprosto ruinující. Nyní se chci hlásit na druhé magisterské studium a za jednu přihlášku dám 800 korun. Když se na školu nedostanu, nikdo mi tento poplatek nikdy nevrátí,“ říká Nepevný.

V roce 2016 uchazeči o studium například na ČVUT za přihlášku zaplatili 550 korun, letos 800 korun. Podle Studentské unie ČVUT je důvodem celkové zdražování. „Především poštovné a mzdy pracovníků administrativy či IT pracovníků vyvíjejících a udržujících systémy pro podporu přijímacího řízení. Jako Studentská unie z toho samozřejmě nemáme radost, ale máme pro to pochopení,“ říká prezident unie Stanislav Jeřábek.

Na Univerzitě Karlově byl v roce 2016 poplatek za přijímací řízení 590 korun, letos to je 760 za přihlášku. Na VŠE za stejné období vzrostla cena přihlášek z 590 na 810 korun. Obě školy argumentují tím, že ministerstvo školství navýšilo základ, který škola dostává na jednoho studenta na rok. Z této částky totiž potom ministerstvo určuje maximální cenu za přihlášku.

„Pokud jde o zvyšování částky spojené s přijímacím řízením, tak zde je možné obecně říci, že tento poplatek je ukotven v zákoně o vysokých školách a zákon určuje, jak se stanovuje,“ říká mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Dodává že každoročně dochází ke zvyšování všech nákladů spojených s přijímacím řízením a je proto podle něj logické, že může docházet i ke zvýšení této částky.

Zájemce o studium na Akademii múzických umění v Praze platil pro rok 2017 za přihlášku 440 korun, tentokrát se cena vyšplhala na 818 korun. Jak takové srovnání vychází v případě AVU – Akademie výtvarných umění? Poplatek se změnil z někdejších 600 na 810 korun. 

Výše poplatků záleží na škole

Podle ministerstva ale záleží jen na škole, kolik si v daném rozmezí naúčtuje. „Ministerstvo školství vysokým školám výši poplatku za přijímací řízení neurčuje. Pouze každoročně určujeme takzvaný základ, od nějž se pak výše poplatku může odvíjet, a to maximálně na úrovni 20 % tohoto základu. Pro tento akademický rok tedy může teoreticky být maximální výše poplatku za přijímací řízení 818 korun. Je ale na samotných školách, jakou výši poplatku zvolí,“ říká mluvčí ministerstva školství Ondřej Macura.

Podle Bohumila Kartouse ze společnosti EDUin by náklady na přijímací řízení měla hradit škola z peněz, co získá ze státního rozpočtu. „Uvažoval bych o tom minimálně v případě těch uchazečů, kteří prokáží, že vzhledem k jejich sociální a ekonomické situaci jsou pro ně takové náklady příliš vysoké,“ uvádí Kartous.

Mimo Prahu si vysoké školy účtují v průměru pět set korun za přihlášku. „Univerzita poplatky za přihlášky několik let nezvyšovala a ani letos částku nemění. Za přihlášku na Univerzitu Pardubice zájemci zaplatí pouze pět set korun,“ potvrzuje mluvčí Univerzity Pardubice Martina Macková.

Přihlášky na vysoké školy je možné podávat do konce března, na uměleckých školách vypršel termín na konci listopadu. Počet přihlášek není pro uchazeče nijak omezen.