Od elektroaut až po chlupaté roboty. Veletrh spotřební elektroniky CES je zhmotněné sci-fi

Elektromobily, města budoucnosti nebo třeba terapeutičtí roboti, kteří svému majiteli poskytnou radost. V Las Vegas začal největší veletrh spotřební elektroniky na světě CES (Consumer Electronics Show) a novinky nejen ze světa elektroniky na něm jsou k vidění až do 10. ledna. Některé výrobky budou přitom podle agentury AFP přímo na CES uvedeny na trh.

Novinky, které mají zjednodušit a zpříjemnit lidem život, představuje na veletrhu téměř 200 tisíc vystavovatelů. Japonský elektronický a zábavní gigant Sony například ukázal vlastní elektromobil. Prototyp s označením Vision S má demonstrovat možnosti využití senzorových a zábavních technologií podniku. Firma nicméně uvedla, že masovou výrobu ani komerční prodej zatím neplánuje, upozornila agentura Kjódó.

Japonská automobilka Toyota Motor zase plánuje postavit v Japonsku prototyp města budoucnosti. Energii bude získávat z vodíkových článků a bude fungovat jako laboratoř pro autonomní vozy, chytré domy, umělou inteligenci a další technologie. Obyvateli mají být převážně zaměstnanci a průmysloví partneři.

Město se bude nacházet na úpatí hory Fudži na místě továrny automobilky, která se má koncem letošního roku zavřít. Firma pro svůj projekt zvolila název Tkané město, což odkazuje na počátky Toyoty jako výrobce tkalcovských strojů. Mělo by se rozkládat na rozloze 71 hektarů a v počátku má mít dva tisíce obyvatel. Jak prohlásil prezident firmy Akio Tojoda, základní kámen hodlá automobilka položit začátkem příštího roku. Předpokládané náklady na výstavbu města společnost neuvedla.

Německá firma Bosch zase v Las Vegas podle agentury AFP představí novou technologii Virtual Visor. Displej z tekutých krystalů v čelním skle vozů bude schopen zabránit oslnění řidiče, které každoročně stojí za tisícovkami dopravních nehod.

Francouzská firma Lexilife zase chce usnadnit život dyslektikům. Na veletrhu ukáže lampu, která bude díky vydávanému pulznímu a modulovanému světlu schopna pomoci lidem s touto poruchou čtení, kteří obtížně rozlišují například písmena b a d.

Podložka na jógu i s trenérem dohromady

Na veletrhu mohou návštěvníci vidět také chytrý hrnec, který má v sobě databázi pěti desítek receptů, přičemž uživateli sám řekne, jaké ingredience má vložit. O vše ostatní se pak postará sám. Nebo cvičební podložku pro milovníky jógy, která má v sobě i „trenéra“. Díky zabudovaným senzorům pozná, zda uživatel cvičí správně, a případně jej upozorní, aby prováděl jednotlivá cvičení lépe.

S chytrou kosmetickou stanicí Perso přišla společnost L’Oréal. Dokáže namíchat ideální pleťovou masku na míru. Uživatel musí nejprve naskenovat svůj obličej pomocí obslužné aplikace. Ta automaticky detekuje hluboké vrásky, viditelnost pórů i  skvrny na pleti. Na základě těchto dat pak zhodnotí okolní prostředí, například vlhkost nebo pyl ve vzduchu, a poté namíchá z vložených kazet s krémem finální kosmetický přípravek. 

Chytrý kartáček od společnosti Colgate zase umí identifikovat v ústech hromadění zubního kamene, povlaku či jiných nežádoucích prvků a poradí, jak se těchto problémů při čištění zbavit.

Letos se CES účastní i Apple, zaměří se na ochranu soukromí

Největším překvapením letošního veletrhu je podle The Telegraph účast americké technologické společnosti Apple. Výrobce chytrých telefonů iPhone se od velkých technologických konferencí tradičně držel dál a pořádal své vlastní akce. Letos ale na veletrhu CES vystoupí šéfka Applu pro ochranu soukromí Jane Horvathová. Jak ovšem uvádí list, četné jiné firmy představí novinky, které soukromí dále narušují – například inteligentní kamery. 

Podle listu The Telegraph letos někteří pozvaní účastníci pohrozili veletrhu bojkotem, protože se akce má zúčastnit i dcera amerického prezidenta Ivanka Trumpová. Vystoupí jako jeden z hlavních řečníků, podle kritiků ale nemá k probíraným tématům vlastně co říci.

Kvůli přetrvávajícímu napětí mezi Čínou a USA bude letos také slabší účast čínských společností. Podle organizátorů jich bude o stovku méně než loni, tedy jen něco přes tisíc, přestože Čína zůstává „hlavním mezinárodním trhem“. Už v roce 2019 přitom do Las Vegas přijelo o pětinu méně vystavovatelů z Číny než v roce předchozím.

Přístroj, který má potěšit ženy
Zdroj: Lora DiCarlo/ČTK/PA

Za svých více než pět desítek let existence CES poprvé představil videokazetový rekordér, přehrávač CD, Blu-Ray DVD, plazmovou televizi, televizi s rozlišením HD nebo Xbox od Microsoftu. V posledních letech ale akce čelí obvinění ze sexismu. Loni pořadatelé udělili cenu sexuální hračce pro ženy, ale poté ji stáhli a rozhodli, že produkt nesmí být ani vystaven. Letos jsou sice podobná zařízení opět povolena, organizátoři ale také zavedli přísnější pravidla oblékání pro dívky, které si firmy najímají, aby jejich výrobky předváděly.