Japonci mají plán, jak rozehřát zamrzlou ekonomiku. Napumpují do ní 2,8 bilionu korun

Japonská vláda podpoří ekonomiku balíkem opatření v hodnotě zhruba 13 bilionů jenů (2,8 bilionu korun). Podle listu Financial Times jde o první japonský balík rozpočtových stimulů od roku 2016. Japonsko je třetí největší ekonomikou světa za Spojenými státy a Čínou.

Vláda chce prostřednictvím nových opatření čelit slabosti světové ekonomiky, negativním důsledkům nedávného zvýšení daně z obratu a riziku hospodářského útlumu po letních olympijských hrách, které se budou v příštím roce konat v Tokiu, píše Financial Times.

Peníze budou směřovat například na odstranění škod způsobených tajfunem, zlepšení infrastruktury či investice do nových technologií.

„Pro první ekonomickou stimulaci éry Reiwa jsme sestavili přiměřeně silný balík opatření,“ uvedl premiér Šinzó Abe. Éra Reiwa, jejíž název se překládá jako „krásná harmonie“, začala letos na jaře nástupem nového japonského císaře Naruhita na trůn.

Ekonomická stagnace

Růst japonské ekonomiky se v letošním třetím čtvrtletí téměř zastavil. Hrubý domácí produkt se zvýšil pouze o 0,2 procenta po růstu ve výši 1,8 procenta ve druhém kvartálu.

Analytik Steve Cochrane ze společnosti Moody's Analytics podle agentury Reuters uvedl, že použití rozpočtové politiky k podpoře hospodářského růstu je za současné situace rozumné, protože prostor pro využití měnové politiky se už v Japonsku vyčerpal.