Finišujeme, hlásí z Tokia pořadatelé letních olympijských her

Události ČT: Tokio je na olympijské hry připraveno (zdroj: ČT24)

Necelý rok před letními olympijskými hrami jsou pořadatelé v Tokiu téměř připraveni, s Mezinárodním olympijským výborem už dolaďují jen poslední detaily. Největší starosti jim zatím dělá počasí. Kvůli očekávanému dusnu a vedru totiž město přišlo o olympijský maraton i chodecké závody.

Zatímco pořadatelé některých minulých olympiád honili vše na poslední chvíli, stadion pro zahajovací a závěrečný ceremoniál v Tokiu je rok před Hrami skoro hotový. Dílo japonského architekta Kengo Kumy připomíná tradiční chrám. Vyrostlo ze dřeva a oceli a je inspirováno přírodou. Technologie stadionu jsou šetrné k životnímu prostředí.

„Chceme ukázat udržitelnost ve společnosti. Stadion leží v oblasti obklopené stromy, něco jako les v centru Tokia, proto kombinace dřeva a lesa kolem,“ vysvětluje mluvčí Organizačního výboru pro olympijské a paralympijské hry v Tokiu Tacuo Ogura.

Dodělávají se už jen drobnosti, jako jsou chodníky nebo záhony. Stadion odolá i častým zemětřesením. Má kryty se zásobami a tolik nouzových východů, že se z něj všech 60 tisíc návštěvníků dostane pryč během 15 minut. Projekt nahradil původní, příliš drahý návrh Zahy Hadidové.

Z devíti nových sportovišť v Tokiu je šest těsně před dokončením, náklady se odhadují na 12 a půl miliardy dolarů.

Maraton v Sapporu

Větší starosti ale dělá organizátorům klima. Letní teploty přes 35 stupňů a osmdesátiprocentní vlhkost zde nejsou výjimečné. Maraton a chůze se proto s největší pravděpodobností přesunou z Tokia na nejsevernější japonský ostrov Hokkaidó, kde je chladněji. Olympijští atleti se tak podle všeho nakonec proběhnou a projdou Sapporem, které hostilo zimní olympijské hry v roce 1972.

„Jako hostitelské město jsme se v zájmu úspěchu Her rozhodli nebránit Mezinárodnímu olympijskému výboru v přesunu disciplín, přestože s ním nesouhlasíme,“ oznámila guvernérka Tokia Juriko Koike.

Z tokijských olympijských her se tak postupně stávají hry celonárodní. Hvězdnou roli při nich získá Fukušima, odkud vystartuje pochodeň. Jako symbol obnovy po jaderné katastrofě.