ČEZ se předběžně dohodl s EMH na investici do těžby lithia na Cínovci

Australská těžařská společnost European Metals Holdings (EMH) Limited se podmínečně dohodla s českou energetickou firmou ČEZ Group na strategickém partnerství a výrazné investici do projektu těžby lithia na Cínovci. V případě dokončení dohody získá ČEZ za 34,06 milionu eur (870,4 milionu korun) podíl 51 procent ve firmě Geomet, české dceřiné společnosti EMH, která vlastní práva na těžbu, oznámila australská společnost.

Před dokončením dohody se musí ještě uskutečnit hloubková kontrola, tak zvaná due diligence, a věc musí schválit akcionáři. „Jsme velmi potěšeni, že jsme uzavřeli další fázi jednání s ČEZ o budoucím vývoji projektu Cínovec,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel EMH Keith Coughlan.

„Díky kombinaci technické prozíravosti, historických těžařských zkušeností, silné rozvahy a zapojení do rychle rostoucího evropského bateriového průmyslu je ČEZ ideálním partnerem pro firmu,“ dodal.

ČEZ v prohlášení upozornil, že v současnosti se velká část lithia využívá pro baterie do elektromobilů. Vzhledem k očekávanému růstu počtu elektromobilů a baterií by poptávka po lithiu měla do roku 2025 vzrůst trojnásobně. Rozvoj elektromobility je důležitý pro energetické společnosti a má proto místo i ve strategii ČEZu, uvedla firma. 

ČEZ, ve kterém vlastní 70 procent stát, avizoval, že má zájem o těžbu lithia, už letos v červenci. Tehdy uvedl, že EMH půjčí dva miliony eur a do konce roku se rozhodne, zda do ní vstoupí.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, v Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – naprostá většina na Cínovci a malé množství ve Slavkovském lese. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě.

Analytici však již dříve varovali, že je těžba lithia zpolitizovaná. Lithium bylo jedním z hlavních témat sněmovních voleb v roce 2017 a vyvolalo spory v tehdejší vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V minulosti vláda uvažovala o tom, že by stát vstoupil do EMH prostřednictvím státního podniku Diamo.

V EMH má menšinový podíl skupina Krupa Global Investments (KGI) slovenského podnikatele Pavola Krúpy. Firma dohodu přivítala a uvedla, že ji považuje za pozitivní impuls pro těžbu a následné zpracování lithia na Cínovci.

„Aktivitu společnosti ČEZ vnímáme jakožto očekávaný nezbytný vstup strategického investora, který jsme i my naší činností iniciovali,“ uvedl v prohlášení majitel KGI Krúpa. Dodal, že EMH jednoznačně ukázala, že má zájem se na realizaci projektu podílet s českým státem. Prohlásil rovněž, že KGI má zájem o navýšení své majetkové pozice v EMH v případě, že ČEZ do projektu vstoupí.

Akcie australské společnosti European Metals Holdings (EMH) zdražily od začátku listopadu na londýnské burze o znatelných více než 39 procent, za středu přidávají aktuálně 3,5 procenta.

„Cena akcií vzrostla během první poloviny listopadu, poté, co firma poslední říjnový den signalizovala, že proces hloubkové kontroly, prováděný podnikem ČEZ, se chýlí ke konci. Trh tedy následně spekuloval, že celý proces dopadne příznivě a ČEZ a EMH strategické partnerství uzavřou. Tak se nyní děje, byť podmíněně. Podmínkou je právě zdárné dotažení due dilligence. Za celý letošní rok akcie EMH přidávají k dnešnímu dni více než 39 procent, za posledních třicet dní pak přes 40 procent,“ konstatuje hlavní analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.