Boeing prověřuje kvůli možné závadě další typ svých letadel. Praskliny jsou na spojnici trupu s křídly

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil prověřit některá letadla Boeing 737 NG s cílem odhalit případné výrobní vady. Důvodem k tomuto kroku je fakt, že u několika letadel tohoto typu se zjistily nemalé praskliny, informovala agentura Reuters. Případnou opravu mají zajistit provozovatelé letadel. Boeing má přitom už problém s letadly 737 MAX, která jsou po dvou vážných nehodách od letošního března v celém světě odstavena.

FAA uvedl, že jej o potížích Boeingu 737 NG informovala sama firma s tím, že se při úpravách jednoho často používaného stroje našly praskliny. Po následných prohlídkách se podobné závady našly na několika dalších letadlech. Boeing oznámil, že už kontaktoval jejich provozovatele.

Boeing ani FAA neoznámily, kolika strojů by se požadované prohlídky měly týkat. Stroje 737 NG, což je zkratka pro New Generation, létají od roku 1997 a jsou třetí generací nejprodávanějšího typu boeingu. FAA požaduje, aby firma o výsledku inspekcí okamžitě úřad informovala.

Americká televize KOMO ve svém zpravodajství závadu popsala jako praskliny na zařízení, které spojuje trup s konstrukcí křídel. Selhání za letu může znamenat vážné bezpečnostní riziko. Podle televize našli technici velké praskliny v této části konstrukce na jednom stroji tento měsíc. Letadlo přitom nepatřilo k nejstarším, má za sebou 35 tisíc leteckých cyklů, tedy startů a přistání.

Televize KOMO také citovala nejmenovaného leteckého inženýra, který řekl, že praskliny na těchto částech letadla nejsou běžné. „Jsou navrženy tak, aby nepraskaly. Tečka,“ sdělil.