Ceny v srpnu vzrostly o 2,9 procenta, nahoru je tlačí nájmy i potraviny

Ceny zboží v Česku rostly v srpnu téměř tříprocentním tempem (zdroj: ČT24)

Spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly stejně jako v červenci o 2,9 procenta. Vzhůru je opět tlačily vyšší náklady na bydlení jako nájemné nebo vodné a stočné a dražší potraviny a nealkoholické nápoje. Naopak levnější byly oděvy a pohonné hmoty. Z meziměsíčního pohledu ceny vzrostly jen nepatrně o 0,1 %. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení inflace na 2,8 procenta.

Ve směru růstu cen působí letos zejména několik položek, především ceny bydlení, kde se projevuje dvouciferný nárůst cen elektřiny, ale také nájemného z titulu přehřátého trhu nemovitostí, připomíná hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Ceny bydlení se letos tak podle analytiků podílejí na růstu inflace více než polovinou.

Další položkou jsou zmíněné ceny potravin, kde zdražily zejména brambory. Jejich cena byla proti loňskému srpnu vyšší o 38,2 procenta, v červenci byly ale brambory meziročně vyšší dokonce o 65,7 procenta.

Ceny potravin tak letos v průměru rostou o dvě procenta. „V červenci a srpnu jejich meziroční dynamika však dosáhla výše čtyř procent, což se pak společně s dalším růstem nákladu projevuje v růstu cen ve stravovacích zařízeních a restauracích. Obecně tak ceny služeb rostou letos svižným tempem, v srpnu jejich meziroční dynamika setrvala na 3,8 %, za celý letošní rok pak průměrný růst činí 3,7 %,“ konstatuje Seidler.

A dodává, že zpomalování růstu cen služeb v průběhu letních měsíců ustalo z titulu růstu cen dovolených. „Stejně jako v minulém roce však předpokládáme, že dynamika v září opět zvolní,“ míní Seidler.

„Za inflací však nemůžeme hledat pouze drahé bydlení nebo brambory, ale také silnou poptávku spotřebitelů, která prostor pro růst cen sama vytváří v případě rekreací,“ souhlasí i analytik ČSOB Petr Dufek. A zapomenout nelze podle něho ani na rostoucí mzdové náklady promítající se do cen osobních služeb. „Zatímco ceny služeb dál svižně rostou, ceny zboží za nimi stále ještě díky silné konkurenci v maloobchodě zaostávají,“ dodává. 

Naopak o tři procenta klesly proti loňskému srpnu ceny oděvů. Zlevňování podle statistiků pokračovalo také v dopravě, kde se ceny pohonných hmot meziročně snížily o 1,9 procenta.

V meziměsíčním srovnání zlevnily vedle zeleniny také pekárenské výrobky, sýry, tvarohy nebo ovoce. Proti červenci lidé méně zaplatili i za oděvy nebo bytové vybavení, včetně nářadí pro dům a zahradu.

Inflace se nachází nad prognózou ČNB, ta však podle analytiků reagovat nebude

Ačkoli ČNB čekala ve své poslední prognóze srpnovou inflaci ve výši 2,6 %, v tuto chvíli nelze od ČNB podle analytiků čekat žádnou reakci. Zpřísňování měnové politiky totiž vzhledem ke zpomalování růstu světové ekonomiky není na pořadu dne.

„Vojtěch Benda ve své včerejší prezentaci uvedl, že se znalostí dnešního slabšího kurzu koruny měla ČNB v minulých dvou letech zvyšovat sazby rychleji, což by přiblížilo současnou inflací blíže dvouprocentnímu cíli. Ekonomika stále působí proinflačně, mzdy i ceny rostou, ČNB by však neměla vést bitvy včerejška. Tím chtěl naznačit, že ačkoli ve zpětném pohledu měla ČNB utahovat měnovou politiku rychleji, dnes již nedává smysl to dohánět. Z toho titulu tak ČNB na vyšší inflaci nebude reagovat a předpokládáme, že sazby zůstanou v letošním roce na současné úrovni,“ vysvěteluje Seidler.

Ani podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče vyšší než očekávaná inflace neposune bankovní radu ze stávajícího názoru, dle nějž by měly úrokové sazby ČNB setrvat delší dobu na své stávající úrovni. „Slabší růst světové ekonomiky povede i ke zpomalení růstu HDP České republiky a následně se zmírní i inflace. K viditelnějšímu zmírnění inflace v české ekonomice ale zřejmě doje až v průběhu roku 2020,“ míní.

V závěrečné třetině letošního roku může tak podle něho celková inflace atakovat tříprocentní úroveň, ve druhé polovině roku 2020 by ale mohla opět klesnout do oblasti dvouprocentního inflačního cíle.

Ceny v srpnu vzrostly o 2,9 procenta (zdroj: ČT24)

Analytici Raiffeisen bank (RB) odhadují, že v průměru za celý letošní rok bude inflace na úrovni 2,7 %.

„Na počátku příštího roku bude ale růst cen ovlivněn administrativním zvýšením spotřební daně na alkohol a tabák, souhrnný dopad těchto změn odhadujeme na cca 0,5 procentního bodu. Naopak ve směru nižší inflace by pak mělo působit snížení DPH u některých služeb. Tento vliv se však podle našeho názoru v koncových zákaznických cenách příliš neprojeví, protože provozovatelé si nižší DPH promítnou do svých marží. I vlivem těchto opatření by se inflace měla v příštím roce pohybovat nad dvěma procenty,“ říká analytik RB Luboš Růžička. 

Statistici také zveřejnili červencové ceny zahraničního obchodu ČR. Ceny vyvážených surovin a zboží v prvním prázdninovém měsíci meziročně klesly o půl procenta a ceny dovážených o 1,7 procenta. Meziměsíčně vývozní ceny klesly o 0,2 procenta a dovozní o 0,4 procenta.