Na zavedení kroků důchodové reformy nemáme ani deset let, říká Schillerová

Interview ČT24: Na konkrétní kroky důchodové reformy už nemáme ani 10 let (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí vypracovalo zprávu o udržitelnosti důchodového systému, podle které by bez reformy po roce 2030 nastal v systému propad do minusu. Kdyby se nepřipravily žádné kroky, deficit rozpočtu by v roce 2060 mohl dosáhnout pět procent HDP. Na zavedení změn má Česko necelých deset let, řekla v Interview ČT24 ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Když to shrnu, tak zpráva říká, že do roku 2030 nemáme žádný problém. Naopak říká, že náš důchodový systém, to znamená stav toho, kolik vybíráme na sociálním a kolik vyplácíme na důchodovém, je přebytkový. A do roku 2030 tak, jak se zatím vyvíjí, počítáme, že přebytkový bude,“ předznamenala Schillerová.

Další možný vývoj už podle ní ve zprávě ale tak optimistický není. „Po roce 2030, a to zpráva říká také, nastane problém – a systémy se, pokud se nic nestane, mohou stát deficitními. Kdyby se žádné kroky nepřipravily, rozpočet v roce 2060 by podle současných cen byl 290 miliard, nějakých pět procent HDP,“ vysvětlila ministryně financí.

Výzva pro Maláčovou

Jako jednu z cest, jak se možnému vývoji vyhnout, viděla šéfka státní kasy odstropování věku odchodu lidí do starobního důchodu. Nicméně ji už sama považuje za uzavřenou poté, co vláda v pondělí konstatovala, že stávající strop pětašedesáti let platí a měnit se nebude.

„Ale trvám na tom, že pokud se jedny dveře zavřely, musíme si říct, které zůstanou otevřené. To je gesce paní ministryně sociálních věcí a já čekám na její návrhy, které podrobím analýze,“ prohlásila šéfka státní kasy. Do poloviny prosince má ministryně práce Michaela Maláčová předložit soubor parametrických změn, které se budou týkat důchodové reformy.

Aby deficit v roce 2060 nebyl pět procent HDP, je potřeba začít plánovat konkrétní kroky, podle Schillerové už na ně nemá Česká republika ani deset let. „Za těch deset let bychom měli mít už úpravu parametrických změn důchodové reformy účinnou,“ předeslala. To znamená, že by měla projít celým legislativním procesem.

Sjednocení věkové hranice

Důchodový věk v Česku každý rok roste o několik měsíců. Muži nyní chodí do penze asi v 63 a půl roku a ženy dřív podle počtu dětí. Ve 30. letech by se měla věková hranice pro obě pohlaví sjednotit a dostat na 65 let, kde ji stanovila v minulém volebním období vláda ČSSD, ANO a lidovců. Kabinet má ale v rocích, které končí čtyřkou a devítkou, situaci přehodnocovat a případně upravovat tak, aby člověk v penzi strávil čtvrtinu života.

Vláda se na pondělním zasedání zabývala zprávou o stavu a o vývoji penzijního systému, podle níž se systém beze změn propadne v budoucnu do deficitu a růst výdajů může zmírnit odsouvání penzijní věkové hranice. Po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ale řekli, že věk odchodu do důchodu se zvyšovat nebude.