Nejrychlejší dobíjecí stanici najdou řidiči elektromobilů od září v Berouně

V druhé polovině září se otevře na čerpací stanici OMV v Berouně nejrychlejší dobíječka pro elektromobily v tuzemsku. Jde o součást budování celoevropské sítě rychlonabíjecích stanic zaštítěných společností Ionity. V příštím roce mají v Česku vzniknout další dvě.

Každá ze čtyř instalovaných jednotek v Berouně bude schopná dobíjet prostřednictvím standardního konektoru CCS2 elektromobily s využitím výkonu až 350 kW. Současné tuzemské rychlodobíječky většinou disponují výkonem do 50 kW, klasické dobíjecí stanice pak 22 kW.

Ionity je společný projekt automobilek BMW, Daimler a Ford a koncernu Volkswagen se značkami Audi a Porsche. Novou dobíjecí stanicí v České republice pokračuje ve svém plánu vybudovat do konce roku 2020 v Evropě až čtyři sta dobíjecích lokalit.

Na těchto stanicích lze několikanásobně rychleji dodat energii všem vozidlům, která podporují rychlodobíjení a používají kombinovaný nabíjecí systém (CCS), což je nejpoužívanější evropský standard. Stanice si navíc díky chytré komunikaci s elektromobilem sama zjistí maximální možný nabíjecí výkon vozu a optimalizuje proces tak, aby byl co možná nejrychlejší.

Za půl hodiny na osmdesáti procentech

Doba nabití baterie pak závisí na její kapacitě a také na maximálním možném dobíjecím výkonu auta. Reálně lze již nyní dosáhnout u mnoha vozů dobití na osmdesát procent kapacity během přibližně třicet minut. Plný potenciál dobíječek Ionity ale využije až chystaná nová generace elektromobilů.

Použití rychlonabíjecí stanice Ionity bude v současnosti v České republice bez ohledu na dobu nabíjení či kapacitu baterie vozu zpoplatněno jednorázovou částkou 205 korun. Fakturaci provádí systém automaticky a doklad uživatel dostane e-mailem.

Nové výkonné stanice plánuje i ČEZ

Majitelé elektromobilů v současnosti mohou v Česku získat energii pro svůj vůz na zhruba čtyřech stech dobíjecích stanicích od různých provozovatelů. Největší ČEZ má aktuálně 169 stanic. Ministerstvo dopravy chce během příštích čtyř let podpořit z operačního programu Doprava vybudování okolo pěti set dalších rychlodobíjecích stanic.

ČEZ připravuje výstavbu vysoce výkonných dobíjecích stanic s výkonem 150 kW. Jedná se o stanice, které budou postupně přebírat roli infrastruktury pro rychlé okamžité dobití na hlavních silničních tazích a ve městech a pro které nebude problém zajistit dobití během 15 až 20 minut i u vozidel s větším objemem akumulátorů pracujících s napětím jak 400 V, tak 800 V, které budou postupně přicházet na trh.

První dobíjecí stanice tohoto typu v síti ČEZ má být již brzy instalována v pilotním režimu v Duhové ulici v Praze poblíž vyústění magistrály na dálnici D1.