Firmy se u bank nezadlužují tolik co dříve. Některé investují ze svého, další jsou pak opatrné kvůli světovému vývoji

Část firem díky úspěšným minulým letům investuje ze svého (zdroj: ČT24)

Firmy se přestávají zadlužovat v takové míře jako dřív. Zatímco v předchozích třech letech rostl jejich dluh u bank za první pololetí přibližně o 40 až 46 miliard, letos se toto tempo výrazně zpomalilo; zadlužení se zvýšilo o 22 miliard. Poprvé za posledních šest let taky klesá objem plánovaných firemních investic. Alespoň to vyplývá z výběrového šetření České národní banky. V následujících dvanácti měsících by se měly takové investice snížit meziročně téměř o devět procent.

„Mnoho firem není nuceno si brát úvěry, protože jsou schopny investovat z vlastních zdrojů díky letité konjunktuře,“ upozorňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Třeba společnost GZ Media v Loděnicích letos plánuje investovat asi sto milionů korun, banky ale nepotřebuje. „Vyděláváme docela dost peněz a peníze následně investujeme zpátky do našeho rozvoje,“ vysvětluje ředitel Michal Štěrba.

Úspěšné podniky se navíc snaží své předchozí úvěry u bank splácet. „Firmy, které naopak zaváhaly a teď ještě na poslední chvíli investují, tak si půjčují, protože ještě negenerují zisky, které by potřebovaly ke splácení úvěru,“ vysvětluje hlavní analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Nejistota ve světě nutí firmy k opatrnosti

Podle Špicara zároveň existují firmy, které se bojí jít do větších úvěrů kvůli nejistotě, jež panuje v mezinárodním obchodu. Právě nižší objem nových zakázek a obavy z vývoje ve světě jsou podle analytiků nejčastější důvody, proč jsou teď firmy opatrnější.

Bankovní úvěry pro firmy
Zdroj: ČT24

I proto by měl objem půjček, které si firmy u bank pořizují, růst v následujících dvou letech pomaleji než dosud – alespoň podle prognózy České bankovní asociace. Úvěry pro podniky navíc za poslední tři roky také výrazně zdražily. Teď si půjčují v průměru za víc než tři procenta.