Čtyřicet miliard proplatí EU Česku na dotacích za první půlrok. Podle opozice by ale čerpání mělo zrychlit

Česko dostane 40 miliard na dotace od EU (zdroj: ČT24)

Skoro pět tisíc projektů za 40 miliard korun zaplatí v Česku po prvním pololetí Evropská unie. Brusel už tyto evropské dotace schválil. Většinou jde o program rozvoje venkova nebo ten, který má zlepšit kvalitu vzdělávání. Zatímco ministerstvo pro místní rozvoj je s čísly spokojené, opozice žádá rychlejší čerpání.

Například středočeská obec Mnichovice využívá dotace už řadu let. I díky nim mají alej, nový chodník a nedávno zmodernizovanou čističku odpadních vod se sběrným dvorem.

„Za minulé funkční období jsme měli investice zhruba ve výši 200 milionů korun a z toho 140 milionů bylo z evropských dotací a 60 milionů byly vlastní zdroje, a v tomhle volebním období, když to mám napočítáno, tak to, co jsou rozjeté stavby, tak je asi za 300 milionů korun,“ řekla starostka Mnichovic Petra Pecková (nestr. za STAN).

Radnice počítá s tím, že až 200 milionů by mohla poskytnout Evropská unie. Peníze mají jít třeba na P+R parkoviště u vlakového nádraží anebo na výstavbu cyklostezky. „Je to ve spolupráci s pěti obcemi a je to na základě čtyř dotačních žádostí, cyklostezka stojí zhruba 140 milionů korun a 90 milionů máme z evropských dotací,“ doplňuje Pecková.

Dotace
Zdroj: ČT24

Tyto finance jsou z Integrovaného regionálního operačního programu a v prvních šesti měsících letošního roku o ně byl mezi starosty velký zájem. Požádali si už o proplacení více než sedmi set projektů za necelé tři miliardy a postaví za ně třeba komunitní centra, navýší kapacitu mateřských škol anebo zateplí obytné domy.

„Opravdu to tempo čerpání je velké, já jsem spokojená, protože my nevracíme žádné peníze Evropské komisi a už i v letošním roce hlásí mnoho operačních programů, že mají naplněno,“ konstatuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestr. za ANO).

Opoziční politici jsou však přesvědčení, že by unijní peníze měly směřovat jinam než do tak zvaných měkkých projektů, tedy třeba právě na cyklostezky. Víc financí by chtěli vidět v infrastruktuře. „Podle mě vůbec nejhorší, kam peníze mohou jít, je do soukromého podnikání, protože vytvářejí nefér konkurenci,“ vysvětluje ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Česko má dlouhodobě problém s čerpáním dotací, a nezměnilo na tom nic ani hnutí ANO. My ty dotace čerpáme hrozně pomalu, a potom ke konci období dost často překotně podporujeme i dost bizarní projekty,“ uvedl Radek Holomčík (Piráti).

Největší problém má Česko s programem Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Už vloni z něj Česku Evropská komise pozastavila platby. Šance na jejich obnovení je, nejdřív ale musí resort průmyslu, pod který spadá, splnit několik podmínek. 

  • Česko zůstává čistým příjemcem unijních dotací. V letošním prvním pololetí obdrželo ze společného rozpočtu skoro 54 miliard korun, do Bruselu odvedlo necelých 30.
  • Finančně tak Česku v uplynulém půlroce evropská integrace přinesla bezmála 24 a půl miliardy korun. Vloni byla tato takzvaná čistá pozice o 14 miliard nižší.
  • Za celou dobu členství v Unii, tedy za posledních patnáct let, Česko do Bruselu poslalo skoro 600 miliard, získalo ale o 766 miliard korun víc.
  • Vůbec největším příjemcem dotací z EU je Polsko, naopak nejvíc odvádí do společného rozpočtu Německo.