Rekordní jaderné středisko i těžba lithia. Rusko investuje v Bolívii, tamní opozice vliv Moskvy kritizuje

Rusko staví v Bolívii jedinečné středisko pro jaderný výzkum. Světové prvenství bude zařízení držet v nadmořské výšce, vědci totiž budou pracovat více než čtyři tisíce metrů nad mořem. Nejde o jedinou ruskou investici v latinskoamerické zemi, Moskva hodlá těžit lithium i stavět železnice. Po včerejším jednáním hlav států mezi Vladimirem Putinem a Evo Moralesem to potvrdila agentura TASS.

Výzkumné středisko s jaderným reaktorem staví ruská společnost Rosatom. „Jsme blízko dokončení výstavby. Jde o jedinečný projekt, reaktor bude ve výšce asi čtyř tísíců metrů nad mořem. Ve světě se nikdo o nic podobného nepokusil,“ prohlásil po setkání se svým bolivijským protějškem Putin.

Slova prezidenta Ruské feredace potvrzuje Jevgenij Pakerman, jeden z šéfů Rosatomu. „Středisko se zapíše do Guinnessovy knihy rekordů, protože je tak vysoko nad mořskou hladinou,“ uvedl. Dohodu o výstavbě zařízení podepsali vlády obou zemí před třemi lety, stavět se začalo v létě minulého roku.

Jaderný reaktor, který se má podle Putinových slov zabývat mírovým vědeckým využitím nukleární energie, stojí blízko města El Alto, které spolu s metropolí La Paz tvoří zhruba milionovou aglomeraci. Centrum bude zkoumat využití jádra v geologii, zdravotnictví i v zemědělství.

Rusko a Čína mají moc velký vliv, kritizuje opozice

Zahraniční investice se ale nelíbí bolivijské opozici, podle které získávají zejména Rusko a Čína značný vliv v regionu a Bolívie se u těchto zemí příliš zadlužuje. Zatímco Rosatom staví jaderné centrum u El Alto, ruská společnost Gazprom investovala už asi 500 milionů dolarů (11,4 miliardy korun) do bolivijského ropného a plynárenského průmyslu.

Rusko se navíc zajímá i o nerostné bohatství v Bolívii: aktuálně o tamní ložiska lithia, což je kov používáný při výrobě baterií. Letos v únoru navíc podepsala bolivijská státní společnost YLB dohodu o těžbě lithia s Čínou, transakce má hodnotu 2,3 miliardy dolarů (přes 52 miliard korun).

Dalšími velkými ruskými investicemi mají být rozšíření mezinárodního letiště v největším bolivijském městě Santa Cruz a také výstavba železnice napříč jihoamerickým kontinentem. Trať by měla spojit Atlantský a Tichý oceán a vést z brazilského přístavu Santos přes bolivijské území až do peruánského města Ilo na pobřeží Pacifiku. Železniční koridor by podle agentury TASS měl být postaven do roku 2023.