Babiš navrhl, aby Číňané stavěli D3. Pak kritizoval agentury na podporu exportu

Události ČT: Babiš si stěžuje na nevyváženost obchodní bilance ve prospěch Číny (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl, že by čínské firmy mohly postavit dálnici z Prahy do Tábora. Poté kritizoval roztříštěnost agentur na podporu českého exportu. Ptal se také podnikatelů, jak využívají cesty s delegacemi do Číny. Setkal se s nimi v Dubrovníku na okraj summitu platformy 16+1, která sdružuje země středovýchodní Evropy a Číny.

„Určitě bychom byli rádi, kdyby čínské firmy u nás participovaly na nějakém PPP projektu. Že by si například vzaly dálnici Praha–Tábor,“ řekl Babiš na setkání s podnikateli. PPP projekty jsou takové, na kterých se společně podílí soukromý i veřejný sektor.

Premiér doufá, že se obchodní vztahy s Čínou ještě zdynamizují po návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana v Pekingu, která je plánovaná na konec dubna. Vzájemnou obchodní výměnu Babiš označil termínem „žádná sláva“.

Kuchtová: Český export se zvyšuje, ale čínský roste mnohem rychleji (zdroj: ČT24)

„Vyvážený vztah bude mít Česko s Čínou asi jen sotva, ale naší snahou je, aby poměr sil byl lepší, než je to teď,“ uvedla ve Studiu ČT24 generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová. „Nůžky se otevírají čím dál víc a i když český export roste, čínský dovoz roste mnohem rychleji,“ dodala.

„Čína v tuto chvíli pro Česko není zásadním obchodním partnerem. Jsem přesvědčen, že pro byznys je v prvé řadě důležité vybudovat důvěru a vztah, pak se můžeme bavit o kvalitě, ceně a dalších věcech. Pro to se udělalo hodně věcí, máme pět nových linek s Čínou, které vedou k tomu, že Číňané poznávají Česko a mohou i z tohoto pohledu něco s Čechy udělat,“  uvedl viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář.

V Číně můžeme uspět s výrobky s vysokou přidanou hodnotou, říká viceprezident Hospodářské komory Minář (zdroj: ČT24)

Čína mezi lety 2017 a 2018 zvýšila prodeje do České republiky o šest miliard dolarů, kdežto české vývozy stouply jenom o 160 milionů dolarů, citoval Babiš statistiky. „To saldo mě rozčiluje. Rád pomůžu, ale musí to být konkrétní. Musíte konkrétně vědět, co byste tam prodali,“ zopakoval českým podnikatelům a pokračoval: „Já nevím, jak to funguje v Číně. Všichni tam chodí jak na klavír. To jsou masy delegací, znovu a znovu, a já se vždycky ptám: Co z toho vypadlo? Co jste tam prodali?“

„Čínský trh je založen hodně na osobních kontaktech a dojednávání obchodních závazků vyžaduje dobrou znalost čínského trhu a v tom by měla pomáhat Česká republika,“ uvedl ve vysílání ČT24 ekonom Škoda Auto Vysoké školy Pavel Neset. 

Ekonom Neset: Sjednocení agentur exportu může prospět (zdroj: ČT24)

„Ono se zdá, že je Čína velký trh a může se tam vyvézt cokoliv, ale není to pravda. Právě pro české firmy je prostor pro export vysoce sofistikovaných technologií, to znamená vysoká přidaná hodnota a vysoká míra know-how,“ dodal viceprezident Hospodářské komory.

Babiš doplnil, že až nastoupí do funkce nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, rád by s ním téma agentur na podporu exportu probral a našel nějaké řešení. Vyzval podnikatele, ať státu dodávají informace z terénu.

Nejednotná podpora

Premiér dále kritizoval roztříštěnost v podpoře českého exportu. „Jde o to, aby zastupování bylo na jednom místě. Ať se spojí CzechTrade s CzechInvestem, ta doba se změnila. Teď tam zase vymysleli Tým Česko. Co to je?“ Vadí mu také souboj na tomto poli mezi ministerstvy zahraničí, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Mluvčí CzechTrade Marcela Havlová upozornila, že agentury úzce spolupracují a integrují se.

„Roztříštěnost je předmětem kritiky už dlouho. Se slučováním souhlasíme, avšak za předpokladu, že se nezhorší servis pro firmy, což zatím nevypadá,“ reagovala Kuchtová za Svaz průmyslu a obchodu.

Babišova slova potvrdil i jeden z účastníků podnikatelské mise, Georgi Bidenko z české společnosti Environment Commerce CZ. „Vzhledem k množství agentur nebylo jasné, na koho se obrátit,“ uvedl s tím, že si raději sám našel čínskou firmu a obchod dojednal s pomocí čínské ambasády. Vše se mu podařilo do půl roku a v pátek bude v Dubrovníku podepisovat s čínskou stranou kontrakt na výstavbu dvou čistíren odpadních vod v celkové hodnotě 220 milionů jüanů (téměř 743 milionů korun). Projekt by měl být hotový do roka, řekl Bidenko.

„Roztříštěnost určitě nepřispívá k tomu, aby se vytvořilo dobré prostředí pro podnikatele, protože sami říkají, že neví, na koho se konkrétně obrátit. Lepší by bylo, kdyby agentury podporující export byly pod jednou střechou,“ řekl ekonom Pavel Neset. 

Podle něj jsou čínské investice „velice, velice důležité“. „Čína pro nás představuje sice ne významného obchodního partnera z hlediska exportu, ale jde o to, abychom zlepšili obchodní bilanci. A jakákoliv investice do České republiky z Číny je velice důležitá, koneckonců Čína je největší světový investor a jakákoliv čínská investice by určitě představovala velkou sumu a určitě by pomohla České republice,“ dodal Neset.

S tím ovšem nesouhlasí ekonom Radim Dohnal z Capitalinked.com. „Čínské investice nejsou v Česku moc potřeba. Naše země je přeinvestována, máme rekordní nízkou nezaměstnanost, rychle rostoucí mzdy a politici často vytahují kartu, že dividendy plynoucí z České republiky ven jsou špatné a tímto bychom ten poměr ještě zhoršili,“ uvedl. Podle něj je důležitější podpora exportu českých firem a českého zboží. Například přímo v Číně.

Ekonom Dohnal: Čínské investice nejsou příliš třeba, Česko je přeinvestované (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš se již ve čtvrtek na okraj summitu setkal se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Po jednání uvedl, že čínské investice v České republice zatím nejsou na zcela uspokojivé úrovni. Zároveň dodal, že je třeba, aby se „bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu“.

„V exportu se musíme podívat na to, kde to vázne,“ posteskl si Babiš. „Musíme skutečně mít velice konkrétní představy, jak proniknout víc na čínský trh,“ řekl Babiš a dodal, že bohužel musí konstatovat, že české firmy „ne moc oceňují celkově výkon naší správy a agentur, které to mají na starosti“.

„Musíme tomu dát nějaký řád a koordinaci,“ poznamenal na adresu agentur CzechTrade, CzechInvest či CzechTourism.

Úspěchem je počet přímých leteckých spojení do Číny

Největším úspěchem České republiky je podle premiéra počet přímých leteckých linek do Číny. „Dnes máme čtyři a pátá se otvírá 1. července. To je spojení Praha–Šen-čen,“ upřesnil.

Hostitel summitu, chorvatský premiér Andrej Plenkovič, hned na úvod jednání potvrdil rozšíření formátu schůzky o jeden stát, o čemž se už ve čtvrtek zmínil Babiš. Novým členem se stalo Řecko, a formát tak ponese nový název 17+1.

Babiš na summitu s Čínou ocenil navýšení leteckých spojů (zdroj: ČT24)

„Je to velice dobrý formát, kde máme možnost jednak bilaterálních jednání, ale i porovnat si naše aktivity s kolegy z dnes již šestnácti zemí. Myslím si, že jsme na tom velice dobře,“ řekl Babiš. V této souvislosti hovořil právě o přímých leteckých spojeních s Čínou. To se odrazilo ve zvýšení počtu čínských turistů v Česku. „Za rok 2018 k nám přijelo na návštěvu 620 tisíc turistů z Čínské lidové republiky, což je nárůst o 130 tisíc,“ upřesnil Babiš. 

Fungování platformy hned na úvod summitu ocenil i chorvatský premiér Plenkovič. „Samozřejmě že čísla mohou být vždycky lepší, nicméně platforma umožnila navázání kontaktů a existenci mnoha projektů,“ uvedl. Důkazem, že to funguje, je podle něj i fakt, že existuje množství zemí, které se chtějí stát členy či pozorovateli platformy.