Začala sezona chřestu. Z Mělnicka tradičně zamíří i do Hongkongu a Dubaje

Sklizeň chřestu na Mělnicku (zdroj: ČT24)

V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku sklízí letošní první chřest. Tamní záhony jsou raritou a jsou už v Česku proslulé. Většina produkce se prodá v tuzemsku, ale český chřest se odtud vyváží i do Německa, Nizozemska, Hongkongu a dokonce i do Dubaje.

Prodej bílého chřestu, který se pěstuje bez přístupu světla, začal v Hostíně v pondělí. Je to o 14 dnů dříve než vloni, uvedl marketingový ředitel společnosti Český chřest Jan Charvát. Zatím tam sklidili do pěti tun, dodal. Příští týden by se měl začít prodávat zelený chřest, který dorůstá na světle. 

Český chřest, takzvané bílé zlato, byl v minulosti slavný. Dodával se třeba na císařský dvůr ve Vídni, do Německa nebo Říma. Z Moravy si ho nechala dovážet i císařovna Sissi. Během totality získal pověst buržoazní pochoutky a přestal se pěstovat. Teď je znovu v oblibě.

„Čerstvý chřest poznáte podle toho, že není gumový a při zlomení by měl křupnout,“ říká jednatel společnosti Český chřest Jiří Šafář. 

Začala sezona takzvaného bílého zlata – chřestu (zdroj: ČT24)

Chřest se sklízí do června. Každoročně tu mají problém sehnat brigádníky, potřebují jich zhruba dvě stovky. „Výhoda je, že je to první plodina, těch pracovníků je nejdřív hodně, ale jak začnou třešně a jahody, tak je to problém,“ řekl Šafář. 

Za den si tu mohou vydělat až 2500 korun. S takzvaným dloubákem se musí opatrně, křehký chřest se totiž snadno zlomí a pak je neprodejný. Za zlomené kusy se dávají pokuty.

Oba druhy chřestu jsou oblíbené pro své léčivé účinky. „Čistí, detoxikuje, zrychluje metabolismus,“ říká Šafář.