Inspekce EU neodhalila v Polsku problémy s kvalitou masa, tvrdí tamní ministr

Veterinární inspekce Evropské komise v Polsku sice odhalila nesprávnosti v dokumentech na jatkách, ale nenašla žádné problémy s kvalitou masa – podle agentury AP to ve středu prohlásil polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski. Šlo však o předběžné hodnocení, konečná zpráva má být hotová do konce března. Kontroly následovaly poté, co se koncem ledna ukázalo, že na jatkách u města Ostrów Mazowiecka byly poráženy nemocné krávy a jejich maso se následně prodávalo v řadě zemí EU, včetně Česka.

Polský ministr podle agentury AP uvedl, že inspekce provedené během února na řadě jatek odhalily četné problémy v dokumentaci, na které se bude nutné podívat. Nebylo však objeveno žádné nebezpečí, které by z masa mohlo hrozit spotřebitelům.

Na přelomu března a dubna však ještě bude Evropská komise v Polsku zkoumat, jak funguje tamní systém kontroly při výrobě masa. V pondělí o tom informovala agentura PAP s odvoláním na nejmenovaný zdroj v Evropské komisi. „Bude to generální, široký audit systému kontroly masa, který se bude konat nejen na jatkách,“ uvedl zdroj.

Po zprávách médií o problémech s masem z Polska některé země, včetně České republiky a Slovenska, snížily dovoz polského hovězího masa a zpřísnily kontroly jeho kvality.

Od nich Česko odmítlo ustoupit navzdory tlaku Evropské komise, spor nakonec vedl k trojstrannému jednání českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) s Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Jediným konkrétním závěrem schůzky byla dohoda, že se všichni tři sejdou ještě během zasedání Rady EU v Bruselu 18. března. České úřady se podle ministra rozhodnou až po vyhodnocení slíbených polských kroků, zda budou dostatečné.

Polský ministr Ardanowski však zpochybňoval, že by byly polské potraviny horší – podle něj stojí za mimořádnými kontrolami konkurenční boj:  „Češi vzhledem ke kvalitě a ceně léta rádi kupují polské potraviny. Avšak tato země se dávno snaží zvětšit vlastní zemědělskou výrobu. Možná právě proto se nás snaží vytlačit z trhu.“ Ministr zmiňoval i možnou protiakci: polské kontroly se měly zaměřit na kvalitu českého piva.