Kontroly dovezeného polského masa budou pokračovat, říká Toman. Prověřují se i potraviny odjinud

Události: Mimořádné kontroly hovězího z Polska pokračují (zdroj: ČT24)

Kontroly dováženého masa – nejen polského – budou zatím pokračovat. Na středeční schůzce se na tom dohodl český ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) s evropským komisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Osmáctého března se pak potkají znova, ale už i s polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim. Česká strana požaduje od polské strany i od Komise garanci, že Polsko přijmulo opatření, které zaručí dodržování hygienických standardů. Pak je teprve ochotná mimořádné opatření zrušit.

„Budeme chtít dostat garanci z polské strany a od Komise, že Polsko přijmulo opatření, které mu předepsala mise komisařů, která v Polsku byla, a to, k čemu se zavázala polská strana. Tedy změna legislativy, státní dozor, trvalý dozor pod kamerami, přehled o zvířatech. Jsou to standardní věci, které chceme,“ zkonstatoval český ministr zemědělství Miroslav Toman v ranním Studiu 6 České televize.

„Osmnáctého března se sejdeme ve třech s tím, že polská strana řekne, co udělala, co neudělala, vyhodnotíme si věci a domluvíme se co dál,“ dodal ministr.

Do té doby budou tak rozhodně podle něho mimořádná veterinární opatření, jejichž součástí jsou i kontroly dováženého masa, pokračovat. „Budou se důsledně monitorovat i všechny ostatní potraviny, a to nejen z Polska,“ uvedl. Kontroly se tak netýkají jen polského hovězího, ale veškerého masa a bez ohledu na zemi původu.

Tlak na Česko není, sankce nám nehrozí

Sankce české straně z důvodu, že mimořádná opatření potrvají, podle Tomana nehrozí. „Avizoval jsem to od začátku, říkal jsem, že nebudeme ustupovat a že si to zdůvodníme. Tlak na Česko (aby ukončilo mimořádná opatření) v tuto chvíli není. My jsme dali garanci, že pokud Polsko uspokojivě vysvětlí a dá garanci, tak že jsme připraveni o tom jednat. Osmnáctého se sejdeme a myslím, že to někam posuneme,“ uvedl český ministr.

Toman také řekl, že polská strana zatím neuvedla, co bylo zdrojem kontaminace kuřecího masa, ve kterém se našla salmonelóza, a to naposledy ve středu. „To je jedna z otázek, kterou jsem polskému kolegovi kladl, zatím odpověď nemáme. Ale věřím, že to polská strana najde a doloží, a nebude to problém,“ řekl.

Přesná čísla, kolik masa dovezeného z Polska do Česka bylo už závadného, jsou podle něho záležitostí české veterinární správy, která situaci sleduje a vyhodnocuje. Nicméně dodal, že praktický každý den či obden nějaký záchyt problematického masa nastane.

„Mě to samotného mrzí, protože v Polsku se vybudovalo spoustu moderních závodů a zařízení, ale asi tam není dodržován správný hygienický postup. Ale já nejsem od toho, abych řešil polské problémy, řeším českého spotřebitele a bohužel ten výskyt závad na polských potravinách se udál častěji,“ dodal Toman.

Český ministr také potvrdil, že je se svým polským protějškem ve spojení nejen nyní, ale pravidelně, a to každý měsíc. „Rozhovor byl zhruba hodinový, nebudu říkat podrobnosti, místy to bylo (…) no, říkali jsme si pravdu z pohledu každého. Ale dohodli jsme se a posuneme se správným směrem. Já říkám pořád to samé: v případě že polská republika dodrží, co slíbila a budeme moct garantovat českému spotřebiteli nezávadnost masa, že to máme pod kontrolou, tak jsme připraveni přehodnotit mimořádná veterinární opatření,“ zopakoval Toman.

V médiích se poslední týdny také objevovaly informace o tom, že polská strana chystá protiopatření a že chce přísněji kontrolovat české potraviny dovážené do Polska. Například pivo. Toman ve Studiu 6 potvrdil, že o tom také se svým protějškem skutečně hovořil. „Ano, mluvili. Včera si kolega umístil na Twitter fotku, kde si šel dát pivo před půstem – dal si ho s polským masem. A tohle já oceňuju, jak se chová,“ usmál se Toman.

Poslední týdny má český veterinární dozor plné ruce práce. Do Česka se dostaly tuny polského masa z podezřelých šarží, byla zjištěná přítomnost salmonely. Probíhají mimořádné kontroly a český ministr zemědělství je byl obhajovat ve středu v Bruselu, kterému se česká opatření nelíbí. 

Celá kauza začala pro českého spotřebitele počátkem února: tehdy se zjistilo, že maso z kontroverzních polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo i do Česka. Později byla navíc odhalena také šarže hovězího masa se salmonelou (celkem šlo přibližně o 1900 kilogramů) a veškerý dovoz hovězího z Polska se dostal pod dohled českých úřadů. Vzorky každé zásilky tak analyzují od minulého čtvrtka čeští veterináři.

Evropská komise v uplynulých dnech uskutečnila první audit polských jatek, jeho výsledky zatím nezveřejnila. Další – komplexní – má proběhnout zřejmě v březnu. Polsko v reakci na problém slíbilo, že upraví pravidla veterinárního dozoru, jatka budou 24 hodin denně sledovat kamery a kontroly provozu již nebudou moci provádět soukromí veterináři.

Proti zavádění mimořádných opatření se opakovaně vyslovuje polská strana, včetně ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského. Polští producenti masa označují obvinění vůči sobě za uměle nadsazené. „Jsme obětí kampaně části médií, která šíří neověřené a nepotvrzené informace,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz Jerzy Wierzbicki, zástupce polských producentů masa.

  • Drahý pane ministře zemědělství ČR. S radostí přijímám informaci o tom, jak dobře funguje veterinární dozor v Česku. To, že každou chvíli objeví maso neznámého původu, jako v roce 2018, že najde dopravní firmy převážející nelegální maso, že nachází nikde neohlášené, nelegální sklady s masem, které pochází neznámo odkud, bezpochyby svědčí o tom, že je schopný. Upřímně Ti gratuluji.
  • Samozřejmě, jak se domnívám, maso od neznámých krav, které chybějí v systému registrace a evidence, bylo zpracováno při loupežné činnosti jistého Rumcajse, který to dělal pro Manku a Cipíska. Nelegální sklad v centru Prahy provozoval známý konspirátor Krtek a transportem neznámého masa se zabývali Křemílek a Vochomůrka.
  • Prosím Tě drahý Miroslave Tomane, nenaskakuj na takovou vlnu rétoriky. Neobviňuju Vás z toho, že systém obchodování s masem v Česku, jeho získávání, přechovávání a zpracovávání, jak sami informujete, je nedokonalý a jak někteří tvrdí, děravý jak švýcarský sýr. Tvoje kousavé poznámky, které možná potřebuješ pro nějakou vnitřní politickou hru, nejsou na místě a jsou nepatřičné u tak inteligentního člověka. A proto tě, drahý kolego, silně prosím, nepokračuj takovou cestou.
  • Dobré vztahy našich krásných zemí, tak silně propojených od věků, jsou důležitější, než chvilkový politický zisk. Pozdravuji Tě srdečně a na Tvoje zdraví vypiju půllitr českého piva v restauraci U Švejka ve Varšavě.
  • S pozdravem,
    Krzysztof

Každý český spotřebitel si může původ masa ověřit. U baleného masa ať už ve velkoobchodě, či maloobchodě se zákazník může orientovat poměrně snadno. Potřebné informace najde přímo na etiketě (viz obrázek níže). Podle veterinářů je v Česku značení masa jedno z nejpodrobnějších. Kromě tzv. identifikační značky by měl zákazník ze štítku vyčíst zvlášť i místo chovu a porážky zvířat a také šarži.

Jaké informace najdete na etiketě masa
Zdroj: Ministerstvo zemědělství/Státní veterinární správa

Jen loni Celní správa odhalila skoro 135 tun masa, u kterého nebylo možné dohledat původ.

Jak se značí maso
Zdroj: Ministerstvo zemědělství