ČT: Bývalý náměstek policejního prezidenta Laube odešel z České pošty

Autor policejní reorganizace a exnáměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube podle informací České televize odešel z České pošty. Informaci následně potvrdil i mluvčí pošty Matyáš Vitík. Vedením inspekce byl podle něho pověřen stávající pracovník tohoto odboru. Laube, který na poště působil od začátku roku 2017, bývá označován za hlavního architekta změn v policii, kvůli kterým opustil sbor ředitel protimafiánského odboru Robert Šlachta. Reforma zároveň vyvolala velké napětí mezi politiky.

Bývalý náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube se stal od 1. ledna 2017 ředitelem odboru inspekce České pošty. Na starosti dostal záležitosti spojené s ochranou státního podniku před trestnou činností. Laube zvítězil ve výběrovém řízení na funkci, která byla volná od prosince, kdy z ní odešel bezpečnostní expert Petr Brázda.

V úseku, který vedl, měl na starosti ochranu před vnější kriminalitou vůči České poště a prevenci a postih zaměstnanců, kteří by se dopustili porušení vnitřních pravidel. Úzce spolupracoval také s policejními složkami.

Laube je označován za hlavního tvůrce policejní reorganizace, kvůli které odložil policejní uniformu ředitel protimafiánského odboru Robert Šlachta a která vyvolala velké napětí na politické scéně. V září 2016 Laube odešel po 35 letech od policie, a to ze zdravotních důvodů.

Česká pošta je státní podnik s ročními tržbami zhruba 20 miliard korun, zaměstnává asi 30 tisíc lidí. Část poboček firma převádí na partnerské provozovatele.