Veterináři odhalili nelegální bourárnu masa v Praze. A zjistili, kdo nabízel problémové polské hovězí

Veterinární inspektoři odhalili v Praze nelegální bourárnu masa. Zajistili v ní 1200 kilogramů hovězího bez dokladů, provozovateli hrozí pokuta 50 milionů korun. Veterináři zároveň našli zbývající polské hovězí ze šarže podezřelé na salmonelózu. Největší část z něj, kolem 40 kilogramů, odebrala jídelna Pod branou v Prachaticích a je už snězené, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Veterinární inspektoři spolu s celníky a policií odhalili v pražském Bohdalci nelegální bourárnu masa. Na místě zajistili skoro 1200 kilogramů hovězího masa bez dokladů a značení, provozovateli hrozí pokuta až 50 milionů korun, uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Většinou se však dává pokuta řádově nižší.

„Vzhledem k tomu, že pro provoz neměli provozovatelé potřebné schválení a navíc maso bylo neoznačené a neznámého původu, inspektoři na místě maso znehodnotili barvou a rozhodli o jeho likvidaci v asanačním podniku,“ uvedl mluvčí. Prostor, kde se maso bouralo, zakázali veterináři používat pro porcování masa s následným uváděním na trh. „Při kontrole byl zajištěn navíc také jeden přepravce s masem připraveným k odvozu,“ dodal mluvčí. Přepravci také hrozí až padesátimilionová pokuta.

Nejde o jediné místo s neznámým masem, které v poslední době veterináři odhalili. Na konci loňského roku našli v řeznictví v Chotěšově u Plzně skoro 800 kilogramů masa neznámého původu, další desítky kilogramů masa byly prošlé.

Loni veterináři v Praze našli několik nelegálních skladů potravin, například v Holešovicích objevili 200 kilogramů zmrzlých ryb a mořských plodů. Provozovateli, který dodává potraviny na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad a v Holešovické tržnici, hrozí také ta samá pokuta. Potraviny nebyly označené, některé zapáchaly, provozovatel nebyl na místě schopen předložit doklady o jejich původu. Na konci loňského srpna pak veterináři zjistili nelegální sklady v Praze 9 a 10.

Většina z hledaného polského hovězího se snědla, ale nejsou hlášené zdravotní potíže

Veterináři také už našli zbývající polské hovězí ze šarže podezřelé na salmonelózu. Naprostou většinu masa ze zásilky o hmotnosti 1164 kilogramů nalezli veterináři už dříve, nyní ale dohledali i více než 50 kilogramů masa, které bylo přidáno do jiných šarží a putovalo do Strakonic a do Klecan u Prahy, odkud bylo distribuováno dál.

Ze Strakonic ho šlo nejvíc do prachatické jídelny, dále pak do restaurace na Velkém náměstí v Písku, kterou provozuje firma Vells, do restaurace Loděnice v Lipnu nad Vltavou a do hotelu a restaurace Na Nové ve Volyni. Všechno maso lidé snědli, podle Vorlíčka nebyly hlášené zdravotní potíže.

Z Klecan šlo nejvíc masa do firmy Special Tours. Odebraly ho i Základní škola Obříství, restaurace U Klokoně v Praze, Malešický mikropivovar a Café Braun. Veterináři stačili zachytit necelých pět kilogramů v Malešicích, zbytek se zkonzumoval.

Veterináři už dříve informovali o tom, že nejvíc masa, 564 kilogramů, ze zásilky ze skladu firmy Alda Foods v okrese Praha-západ odešlo do Lomnice nad Lužnicí, prodalo se. Michal Kurtin v Kunovicích ve Zlínském kraji přijal zásilku 550 kilogramů masa, 178 kilogramů bylo ve firmě ve skladu pozastaveno. Dalších 372 kilogramů rozeslal do deseti podniků na Zlínsku a jižní Moravě.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) v úterý oznámil, že Evropské komisi se nelíbí mimořádné kontroly, které Česko zavedlo pro polské hovězí maso. Komise podle něj usiluje i o zrušení povinnosti nahlašovat dovozy masa 24 hodin předem. Pokud Polsko podnikne slibované kroky, je ministr připraven mimořádná opatření na konci března zrušit. Povinné kontroly dováženého hovězího masa z Polska platí od minulého týdne, před uvedením na trh se musí vyšetřit na salmonelu. 

Polsko slíbilo, že upraví pravidla veterinárního dozoru. Jatka budou 24 hodin denně sledovat kamery a kontroly provozu již nebudou moci provádět soukromí veterináři.

Čeští veterináři v pondělí oznámili, že z Polska do Česka bylo dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Maso pochází ze stejné šarže a místa jako už dříve dovezených 700 kilogramů masa, ve kterém testy odhalily tyto bakterie. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda se kolem 80 procent masa z nové zásilky snědlo.

Od chvíle, kdy vypukla aféra s polským hovězím, kdy se na jatkách v Mazovském vojvodství zabíjely nemocné krávy, odebrali veterináři přes 200 vzorků, jeden z nich byl pozitivní na salmonelu. Kvůli němu Česko zavedlo mimořádná veterinární opatření, hovězí maso z Polska od minulého čtvrtka nesmí být uváděno na trh před kontrolou v akreditované laboratoři na bakterie salmonel.