Nedá se říct, že co je polské, je špatné, říká řezník Peterka. Lidé teď podle něj ale budou víc přemýšlet, co jedí

Nedá se říct: je to polské, tak je to špatné, říká řezník Peterka (zdroj: ČT24)

Hovězí z problematických polských jatek, které se dostalo i do Česka, vyvolalo pozdvižení. Řezník Aleš Peterka, který vsází na české a moravské chovy a založil obchod masology.cz, se ovšem v pořadu Byznys ČT24 polského masného průmyslu zastal. Uzeniny i maso mají podle něj Poláci kvalitní a nedá se jednoduše říct, že co je polské, tak je špatné. Současná kauza ale má pozitivní stránku, míní – spousta lidí začne víc přemýšlet, jaké maso jí.

„Stále více lidí se zajímá o to, co jí, co je to za maso, odkud pochází, jak se s ním nakládá, jak s ním řezník pracuje a jak ho uchovává,“ poznamenal Peterka s tím, že tak to alespoň ve svém okolí v Praze vnímá.

Současná kauza kolem masa z pochybných jatek je sice podle něj nešťastná, ale na všem špatném je i něco dobrého, míní. A tím je tady určitá osvěta. Další lidé se podle Peterky víc zamyslí při nákupu masa.

Polskou produkci by ale Peterka šmahem neodsuzoval. Vychází z vlastní zkušenosti – do Polska jezdí poměrně často. „Samozřejmě jsou tady excesy, které by se neměly stávat,“ dodal s tím, že to je o lidech. A o jejich přístupu.

Podobně se proto nedá podle něj říct, že farma znamená automaticky kvalitu a velkochov že je naopak špatný – je jedno, jestli chov čítá deset, sto nebo tisíc kusů. „Jsem přesvědčen, že to je o poctivém přístupu, jak je o to staráno a jaká je filozofie firmy,“ popsal.

Jíst budeme vždycky, věřím, že i maso budeme jíst vždycky, a říkám jednu věc – nemusíme jíst maso každý den, ale když ho jíme, jezme kvalitní maso a zajímejme se, co to je.
Aleš Peterka
řezník

Pokud jde o české maso, stojí si Peterka za tím, že je velmi kvalitní. „I u hovězího jsou tady chovatelé, zpracovatelé, kteří dokážou produkovat tento typ masa srovnatelný s tolik do nebes vynášeným jihoamerickým masem,“ podotkl.

Podle statistik Češi ročně sní přes osmdesát kilo masa. Na hovězí z toho připadá jenom desetina. Nejčastěji se v tuzemsku konzumuje vepřové. Každý ho ročně sní přes čtyřicet kilo. Čím dál častěji se pak na talířích objevuje drůbeží, teď je to v průměru přes 27 kilogramů.