Poslanci schválili vládní daňový balíček, včetně zdanění zahřívaného tabáku

Události ČT: Sněmovna schválila daňový balíček (zdroj: ČT24)

Poslanci v pátek schválili  takzvanou protipadělkovou lékovou novelu i vládní daňový balíček. Limit pro výdajové paušály podnikatelů se zvýší z jednoho milionu korun na dva, zdaněn bude zahřívaný tabák. Před samotným jednáním poslanci uctili minutou ticha oběti důlního neštěstí v dole ČSM na Karvinsku. „Je to opravdu velká tragédie,“ řekl Josef Hájek (ANO), jenž v OKD v minulosti řadu let pracoval. Mezi poslanci vyhlásil sbírku pro pozůstalé.

Limity pro využití výdajových paušálů u živnostníků se zřejmě zvýší z nynějšího jednoho milionu korun na dva miliony. Schválila to v pátek sněmovna ve vládním daňovém balíčku, k němuž přijala pozměňovací návrh poslanců ODS a ANO. Zvýšení limitu podpořilo i ministerstvo financí. Výdajové paušály slouží živnostníkům při výpočtu základu daně. Místo toho, aby dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatní je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání.

Sněmovna s podporou ministerstva financí schválila také další poslanecký návrh, který snižuje sazbu daně z přidané hodnoty na teplo a chlad z nynějších 15 na deset procent. Změna má tlumit tlaky na růst cen tepla, který hrozí hlavně kvůli zdražení emisních povolenek.

Sněmovna naopak neschválila poslanecké návrhy na zrušení superhrubé mzdy nebo na zvýšení základní daňové slevy na poplatníka.

Vládní daňový balíček mění celkem deset zákonů týkajících se daní. Zavádí také zdanění zahřívaného tabáku spotřební daní. Balíček obsahuje také změnu zákona o celní správě, která umožní celníkům, aby při kontrole hazardu a dodržování elektronické evidence tržeb používali krycí doklady. Předlohu dostane k projednání Senát. Většina změn, které daňový balíček přináší, nabyde podle ministerstva financí účinnosti v průběhu roku 2019.

Sněmovna podpořila návrh rozpočtového výboru, který prodlužuje České televizi a Českému rozhlasu možnost využívat částečné odpočty na DPH, a to až do konce roku 2021. 

Kdy to projedná Senát?

„Musí to jít do Senátu a velmi bych se divila, kdyby se tím senátoři mezi vánočními svátky zabývali. Myslím si, že opravdu už to od 1. ledna nebude možné stihnout. Je to škoda,“ uvedla ještě před jednáním předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Stát tak přijde o desítky milionů korun.

I po případném definitivním schválení a podpisu prezidenta bude muset stát s vybíráním nové spotřební daně ze zahřívaného tabáku počkat zhruba dva měsíce: kvůli vytištění nových kolků.

Boj s padělky léků

Lékárníci zřejmě budou muset ověřovat pravost vydaných léků. Kvůli boji s padělky budou srovnávat zvláštní kód na krabičce s údaji v celoevropském úložišti. Povinnost zavede vládní novela, kterou v pátek schválila sněmovna. Poslanci navzdory nesouhlasu ministerstva zdravotnictví ale zachovali nynější stav distribuce vakcín určených k nepovinnému očkování, které není hrazeno z pojištění. Vakcíny by nadále mohli dostávat přímo lékaři.

Takzvaná protipadělková novela, jež nyní zamíří k posouzení do Senátu, vychází z evropských předpisů. Odborníci tvrdí, že v Česku není problém s falešnými léky v lékárnách, ale na internetu. Nejčastěji jde podle nich o léky na sexuální dysfunkce, pálení žáhy, poruchy příjmu potravy, úzkosti nebo onkologická onemocnění. Ani v Evropské unii zatím nejsou podle zdůvodnění vládní předlohy falešné léky v lékárnách časté, ale riziko roste. Pokud by se padělky dostaly k pacientům legální cestou, mohla by se snížit důvěra v poskytovatele zdravotní péče i zdravotní systém, stojí v důvodové zprávě.