Nová daň na zahřívaný tabák bude mít zpoždění, přiznala Schillerová

Události: Nová daň má zpoždění (zdroj: ČT24)

Stát stihne zdanit nový typ cigaret ze zahřívaného tabáku nejdříve od dubna. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO). Původní plán počítal s platností od ledna, daňový balíček ale nabral ve sněmovně zpoždění. Podobně je na tom i druhý daňový balíček, který mj. počítá se závěrečnou etapou zavádění elektronické evidence tržeb (EET).

Zpoždění u daně na zahřívaný tabák tak připraví stát o desítky milionů korun. Ministryně za časovým posunem vidí průtahy při projednávání jiných zákonů a parlamentní letní prázdniny. 

Sněmovní opozice naopak tvrdí, že si vláda za zpoždění může sama, protože pro ni zdanění zahřívaného tabáku nebylo dostatečnou prioritou. Kabinet dal při několika jednáních sněmovny přednost právě druhému daňovému balíčku. Ani na jednom se ho ale nepodařilo projednat. Premiér Andrej Babiš (ANO) viní pravicovou opozici z obstrukcí. Ta to odmítá.

Klasické cigarety zavrhnul kvůli zápachu

Učitel tance Jaroslav Kuneš přešel od klasických cigaret k zahřívanému tabáku, který zatím není zatížen daní. Podobně jako dalších více než 130 tisíc lidí. 

Svou cigaretu se zahřívaným tabákem si zapálí i při práci. Dřív kouřil klasické cigarety, kvůli zdraví a zápachu s nimi ale přestal. Za kouření ale i nyní utratí stejnou částku, jako když kouřil klasické cigarety. A to přesto, že z těch zahřívaných nemusí platit žádnou spotřební daň. „Devadesát, devadesát dva korun, tak nějak se to pohybovalo za krabičku, takže jsem na stejné ceně,“ uvedl Kuneš. 

Jaroslav Kuneš
Zdroj: ČT24

Ministryně financí přitom chtěla zdanit zahřívaný tabák už loni před říjnovými volbami. „Nás zbrzdily volby. Už před nimi jsme měli v podstatě přípravený návrh, ale nestihl se. Také jsme čekali nějakou dobu na legislativu Evropské unie,“ uvedla Schillerová. 

  • Jen v roce 2019 si ministerstvo financí od nové daně na zahřívaný tabák slibovalo do rozpočtu skoro 70 milionů. V dalším roce pak 150 milionů, i vzhledem k rostoucímu počtu uživatelů zahřívaného tabáku. 
  • Nyní se však ukazuje, že v příštím roce budou kvůli zpoždění zisky státu z nové daně o desítky milionů nižší. 

Kabinet tak sice poslal „zahřívaný“ daňový balíček do sněmovny už v polovině června, ale poslanci budou návrh schvalovat až v první polovině prosince. Pak ještě musí projít Senátem, který ho může do sněmovny vrátit. A například místopředseda rozpočtového výboru sněmovny a místopředseda ČSSD Roman Onderka očekává, že Senát některé zákony vracet bude. 

Navíc i po případném schválení v Senátu bude moci stát začít vybírat daně zhruba za dva měsíce: kvůli vytištění nových kolků. 

„Vláda má většinu v Poslanecké sněmovně. To znamená pokud došlo ke zdržení, je to samozřejmě odpovědnost vlády,“ uvedl k tomu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

„Je to jednoduché. Poslanci odjeli na dovolenou v červenci o dva dny dřív a kvůli tomu vznikl tenhle průšvih,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Sněmovna místo toho mohla ještě stihnout návrh posoudit. 

Co udělá daň s cenou cigaret?

Kabinet chce zahřívané cigarety zdanit 13 až 14 korunami za krabičku. Výrobci zatím nechtějí prozradit, jestli a případně jak novou daň do cen promítnou. Předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR Árpád Könye řekl: „Naši cenovou strategii nekomentujeme. Je jasné, že zdanění má velký dopad“. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) považuje průtahy se zdaněním zahřívaného tabáku za chybu. Podle něj ale také tento tabák škodí zdraví. I když méně než klasické cigarety.

Vydáno pod