Maloobchodní tržby zpomalily, v září rostly o 1,4 procenta. Lidé začali šetřit, tvrdí analytička

Růst maloobchodu zpomalil (zdroj: ČT24)

Maloobchodní tržby bez prodejů aut letos v září opět zpomalily meziroční růst, a to na 1,4 procenta ze srpnových 4,2 procenta. Nejvíce k růstu jako tradičně přispěly tržby e-shopů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Při očištění o sezonní vlivy, jako je třeba rozdílný počet pracovních dní, tržby stouply o 2,5 procenta. Za třetí čtvrtletí tržby meziročně stouply o 3,7 procenta.

Nejvýraznější růst zaznamenal v září jako obvykle segment internetových obchodů a zásilkových služeb, kde tržby stouply oproti předchozímu roku o 16,7 procenta. Vzrostly také třeba o 9,3 procenta tržby za prodej počítačového a komunikačního zařízení. Naopak například tržby za prodej oděvů a obuvi klesly o 3,7 procenta.

„Tržby prodejen oděvů a obuvi byly ovlivněny jednak vysokou loňskou srovnávací základnou, a také počasím. Zatímco loni v září již probíhaly letní výprodeje a nakupovalo se podzimní oblečení, letošní teplé počasí spotřebitele k těmto nákupům nelákalo,“ sdělila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly meziročně bez očištění o sezonní vlivy o 9,7 procenta.

Za celé třetí čtvrtletí letošního roku se tržby v maloobchodě kromě prodeje aut zvýšily meziročně o 3,7 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se snížily bez očištění o kalendářní vlivy o 0,9 procenta.

V září tržby v maloobchodě kromě prodeje motorových vozidel stouply také meziměsíčně. Růst po očištění o kalendářní vlivy činil 0,6 procenta.

Analytici: Šetření může zbrzdit celou ekonomiku

Růst tržeb podporují podle analytiků rostoucí mzdy, ale začíná se již projevovat nasycení poptávky. „Domácnosti si také začínají uvědomovat, že dochází ke zpomalení růstu ekonomiky, a začínají si vytvářet opatrnostní rezervy,“ sdělila analytička Komerční banky Monika Junicke.

Analytik Novák: Největší boom máme za sebou (zdroj: ČT24)

Propad v tržbách za prodej aut se dal podle odborníků očekávat. „Na prodeje automobilů od září doléhají problémy s novými emisními normami, které omezily v posledních měsících prodeje řady modelů,“ připomněl hlavní ekonom ING Bank pro Českou republiku Jakub Seidler.

Pomalejší růst tržeb v maloobchodu by podle analytiků mohl mít dopad na vývoj celé ekonomiky. „Není-li září výjimkou a maloobchodní tržby porostou pomalu i v dalších měsících, potom by to znamenalo zpomalení klíčového motoru současného růstu ekonomiky – spotřeby domácností,“ uvedl analytik David Marek z Deloitte ČR.

„Je otázkou, nakolik jde spíše o výkyv, jenž bude kompenzován silnějším růstem tržeb v závěru letošního roku, což je scénář, pro který hovoří silný růst mezd a celkově příznivá příjmová situace domácností,“ míní hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

„Domnívám se, že celkový rok 2018 bude dobrý. Zatím jsme nezaznamenali nějakou blížící se krizi nebo úbytek spotřeby. Já se domnívám, že 4. čtvrtletí nahradí případný pokles ze 3. čtvrtletí,“ soudí předseda Asociace českého tradičního obchodu Zdeněk Juračka.

Vydáno pod